Babinet.cz  /  Recepty  /  Recepty  /  RECEPT TÝDNE "Šarmantní řapíkatý celer "

RECEPT TÝDNE "Šarmantní řapíkatý celer "

20.5.2006 - Redakce Babinet

Na pultech zeleninových obchodů jste si možná všimli bohatých trsů zelenavých řapíků s listy nápadně podobnými nám známému celeru. Řapíkatý (nebo řapíkový) celer je vydařeným šlechtitelským kouskem, který nám rozšířil obzory využití celeru jako takového. Celer řapíkatý bělavou hlízu téměř nevytváří, zato produkuje křehké řapíky s celerovým aroma, které se konzumují syrové či krátce tepelně upravené. Špetka zdraví Listy celeru mají několikrát vyšší obsah vitaminů a 1,5x vyšší obsah minerálních látek než bulva. Mimořádně vysoký je zvláště obsah draslíku v listech - až 11x více než v bulvě. Listy celeru jednoduše omyjte, otrhejte a usušte. Sušené listy pak využijte například do polévek či omáček. Jak na něj "Šarmantní řapíkatý celer" pro 2 osoby připravíte následujícím způsobem: 1 řapíkatý celer, 100 g sušených rajčat nakládaných v oleji, 5 lžic strouhaného sýra Gran Moravia, trocha mléka, 5 plátků sýra Madeland, 5 plátků uzeného eidamu, sůl, pepř Celer řádně očistěte a omyjte. Stonky poklaďte do zapékací mísy, posolte a opepřete. Na celer rozmístěte sušená rajčata, zalijte trochou oleje, ve kterém jsou rajčata naložená, přisypte sýr Gran Moravia a dejte do horkovzdušné trouby na 200 stupňů Celsia na 20 minut zapékat. Po 20 minutách přilijte trochu mléka a nahoru poklaďte plátky sýrů. Zapékejte ještě dalších 20 minut. Ozdobte půlkami cherry rajčat a ihned podávejte.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz