V části první série článků věnované letošním svátkům jsme se zabývali radami k pečení cukroví. Nyní přistoupíme přímo k samotnému pečení, tedy už žádné rady, ale přímo recepty na jednotlivé druhy. A pozor, pamatujeme i na diabetiky a celiaky!Jednu radu si však přece jenom neodpustíme.
Milé čtenářky, máte problém, ať už při pečení či vaření, s neustálým ochutnáváním a ujídáním všech možných ingrediencí ústícím obvykle v přeplněnost žaludku, nevolnost a nepříjemné výčitky svědomí? Nezoufejte a zkuste se, před zahájením práce v kuchyni, dobře a hlavně sytě najíst. Vězte, že přinejmenším následující hodinu nebudete mít vůbec chuť ani na jednu z těch surovin, které budete zpracovávat. A nyní tedy.. více jak 70 receptů na všelijaké druhy cukroví naleznete v tomto oddělení a pro inspiraci nabízíme vybrané zajímavé kousky: Brambůrky Složení: 1/4 kg dětské krupice, 1/4 kg práškového cukru, 100 g másla, 4 lžíce vody, 1/2 lahvičky mandlové tresti, balíček dětských piškotů, kakao práškové, práškový cukr na obalení, rum Krém: máslo, cukr, žloutky, kakao práškové Z této dávky vytvoříte zhruba 12 až 15 brambůrek. Příprava: Z krupice, 1/4 kg práškového cukru, másla, vody a mandlové tresti udělejte těsto, které dejte na 24 hodin odležet do lednice zabalené do igelitového sáčku, aby neoschlo. Pak těsto propracujte a rozválejte na pocukrovaném vále na placku. Vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8 cm. Piškoty slepte kakaovým krémem. Slepené piškoty namočte do rumu, ihned obalte těstem a vyválejte ve směsi z kakaa a práškového cukru. Amaretti Složení: 3 bílky, 300 g loupaných mletých mandlí, 3 loupané mleté hořké mandle, nebo 8 kapek oleje z hořkých mandlí, 300 g cukru Příprava: Bílky ušleháme v míse na sníh. Do sněhu vmícháme mandle s hořkými mandlemi nebo mandlovým olejem a cukr. Troubu předehřejeme na 160 stupňů Celsia. Plech vymažeme. Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašských ořechů, trochu je rozmáčkneme a položíme na plech. Necháme větší mezery - amaretti se při pečení trochu roztečou. Dáme do trouby a pečeme asi 25 minut. Vydatně poprášíme moučkovým cukem a necháme vychladnout. Babiččini ježci Složení: 200 g mletých vlašských ořechů, 2 bílky, 200 g cukru, trochu citronové šťávy Příprava: Vypracujeme těsto a utvoříme váleček. Ten rozřízneme uprostřed nožem a z obou stran napícháme mandle. Sušíme v troubě na nižší stupeň. Až je těsto napůl usušené, doprostřed válečků dáme marmeládu a necháme dosušit. Krájíme na plátky ještě teplé a přitom nůž namáčíme ve vodě. Hrudky z tatranek Složení: 250 g másla, 200 g cukru, 2 žloutky, 200 g ořechů, 6 tatranek, rum, čokoládová poleva Příprava: Smícháme máslo, cukr a žloutky. Ořechy a tatranky nakrájíme nahrubo a navlhčíme rumem. Vše spojíme v hmotu a děláme z ní hrudky. Dáme ztuhnout a pak máčíme v čokoládové polevě. Mandlové piškoty Složení: 200 g mouky, 100 g másla, 70 g moučkového cukru, 1 bílek, 70 g mandlí, trochu vody Příprava: Do prosáté mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, několik lžiček vody a vypracujeme těsto, které necháme odpočinout do dalšího dne. Potom ho rozválíme na sílu 1 cm, tvořítkem vykrojíme podlouhlé tvary piškotů, potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme oloupanými a posekanými mandlemi a upečeme dorůžova. Slovácké cukroví Složení: 200 g cukru, 200 g strouhaných ořechů, 1 lžíce rumu, bílek podle potřeby, cukr na vál, marmeláda na spojení Poleva: 150 g cukru, citronová šťáva, ořechy na ozdobu Příprava: Zpracujeme tužší těsto a na pocukrovaném vále jej rozválíme do síly 3mm. Vykrájíme drobné tvary a necháme na papíře oschnout. Spojíme vždy dva stejné tvary marmeládou, potřeme citronovou polevou a navrch přidáme mírně posekané ořechy. Slovácké cukroví nepečeme. Pamatujeme také na diabetiky: Diabetické čokoládové tolary Složení: 120 g měkkého másla, 60 g ovocného cukru, 60 g sypkého diabetického sladidla, 2 vejce, 120 g pšeničné mouky, 120 g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 70 g nahrubo nasekané diabetické čokolády Příprava: Tuk v míse ušleháme na pěnu. Přidáme ovocný cukr, diabetické sladidlo a vejce a vše zpracujeme mixérem na hustý krém. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kakaem. Spolu s čokoládou vmícháme vařečkou do krému. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Připravíme plech a dvěma lžičkami sázíme na plech malé hromádky těsta. Tolary pečeme v troubě asi 20 minut. Diabetické kokosové marokánky Složení: 3 bílky, 35 g ovocného cukru, 45 g sypkého diabetického sladidla, 2 lžičky citronové šťávy, 170 g strouhaného kokosu, 100 g diabetické čokolády na ozdobu Příprava: Bílky ušleháme na sníh. Postupně přidáme ovocný cukr a diabetické sladidlo, potom vmícháme citronovou šťávu. Strouhaný kokos vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 150 stupňů Celsia. Dvěma lžičkami pokládáme na plech hromádky. Marokánky pečeme v troubě asi 20 minut. Potom je necháme vychladnout. Čokoládu rozdrobíme a roztavíme ve vodní lázni. Marokánky v ní máčíme spodkem a necháme je ztuhnout na fólii. Mnohem více receptů na cukroví pak najdete ve výše uvedeném oddělení, které je věnováno jen a pouze tomuto malému, sladkému, vánočnímu potěšení.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.