Hledáte chléb s nejvyšším obsahem vlákniny? Pak je chléb z celozrnného obilného šrotu tou nejlepší volbou. Zatím co běžný čerstvý chléb (i celozrnný) obsahuje přibližně 1 – 2g vlákniny v jednom plátku, chléb z celozrnného šrotu má ve stejném množství 5 -8g vlákniny.
Celozrnné obiloviny jsou hlavním zdrojem vlákniny v naší stravě. Musíte si ale správně vybrat. I když si koupíte celozrnný čerstvý chléb, nikdy nemá tolik vlákniny jako chléb z obilného šrotu. Obilný šrot jsou hrubě namletá celá zrna různých obilovin. Obsahuje mnoho prospěšných mikroživin, jako jsou vitaminy a minerální látky a je také zdrojem prospěšných tuků.
Jak chléb vhodně zařadit do jídelníčku?
Se zařazováním chlebů z obilného šrotu začínejte pomalu. Kdybyste naráz zaměnili všechno pečivo jen za tento chléb, nárazově zvýšíte i podíl vlákniny ve stravě a to by mohlo vyvolat střevní potíže. Vláknina se musí zvyšovat postupně.
Po ránu může být pro někoho tento chléb těžký. I kdyby tomu tak ale nebylo, ráno si můžete dopřát kousek čerstvého celozrnného pečiva.
V případě dotazů ohledně hubnutí a vašeho jídelníčku kontaktujte výživového poradce.
Chléb z obilného celozrnného šrotu volte k dopolední či odpolední svačině nebo k večeři. Oproti čerstvému pečivu má také nižší glykemický index a proto je dvojnásob vhodný právě v odpolední části dne a večer.
Začněte nejdříve s jedním plátkem denně, po týdnu můžete zvýšit na dva a v případě potřeby i více.
Důležité upozornění!
Jakmile otevřete balení chleba, posléze už ho skladujte v chladničce. Pokud byste ho nechali při pokojové teplotě, a to zejména v létě, mohl by vám zplesnivět. V lednici ale vydrží otevřený 5 – 7 dní.
Vyhrajte konzultaci s výživovovou poradkyní - a můžete vyhrát i diamant!
Související články:
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.