Vápník hraje klíčovou roli v prevenci proti vzniku zloděje kostí neboli osteoporózy. Rozhodně bychom ale neměli zanedbávat příjem dalších „zázračných“ prvků, mezi něž patří vitamín D, hořčík, zinek a třeba vitamín K.
Kouzlo vitamínu D
Vitamin D vedle osteoporózy příznivě ovlivňuje svalovou sílu a snižuje riziko pádů u starší populace o 22–49 %. Právě jeho nedostatek je u seniorů velmi častým jevem, zejména pokud žijí v sociálních ústavech. Na vině je především jeho nedostatečný příjem potravou nebo dlouhodobý pobyt v uzavřených místnostech. „U seniorů dochází k výraznému poklesu účinku enzymů, které zajišťují tvorbu vitamínu D v kůži,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus. „Senioři zároveň často trpí poruchami funkcí ledvin, kde dochází k přeměně vitamínu D na jeho účinnou formu.“
Z těchto důvodů je u starších osob v období zimních měsíců doporučena suplementace (400-800 IU/den).
Kostem pomohou bílkoviny
Dalším prohřeškem, jehož se dopouštíme, je strava chudá na bílkoviny. Jejich nízký příjem vede k nedostatečné tvorbě kostní hmoty, což vede k oslabení svalové síly a zvýšenému riziku pádů a osteoporotických zlomenin.
„Vyhněte se však příliš vysokému příjmu bílkovin ve spojení s nízkým příjmem vápníku (méně než 400 mg/den). Mohlo by to mít za následek zvýšené vylučování vápníku v moči. Za optimální je pro ženy považován příjem bílkovin 1 g na 1 kg hmotnosti denně,“ radí expertka.
Hořčíkem k lepším kostem
Chcete-li mít kvalitnější kosti, doplňujte poctivě hořčík. Jeho vstřebávání zvyšuje již zmiňovaný vitamín D. „Je prokázáno, že dlouhodobě nízký příjem hořčíku ve stravě vede ke zrychleným ztrátám kostní hmoty a vyššímu výskytu zlomenin.“
Bohužel je podle epidemiologických studií příjem hořčíku v naší stravě často nižší než doporučovaný denní příjem 300–400 mg. „Jezte proto luštěniny, rýži, zeleninu, ovoce, celozrnné obiloviny, semena, brambory a ořechy, které jsou přirozeným zdrojem tohoto prvku.“
Nezapomeňte na zinek
Bez zinku se neobejde metabolizmus kostní tkáně v průběhu celého života. Jeho nedostatečný příjem zpomaluje růst a vede ke špatnému hojení zlomenin. Ve stáří se může podílet na demineralizaci a poruše architektury kosti. „Zaměřte se opět na výběr vašich potraviny. Vstřebatelnost zinku totiž zhoršuje nadměrný příjem cukru a bílého pečiva. Konzumujte raději ovesné vločky, luštěniny, žloutek, vepřové maso, ryby a třeba mléko. Doporučená výživová dávka zinku je 10–12 mg denně,“ upozorňuje dietoložka.
Ostatní prvky a vitamíny
Pro růst kostry je nezbytný křemík. Zároveň stimuluje tvorbu kolagenu a zlepšuje mineralizaci. Jeho zdrojem jsou především potraviny rostlinného původu.
Mineralizaci kostí také ovlivňuje vitamín K. To má za následek vyšší riziko fraktury krčku stehenní kosti u starších žen. „Příjem vitaminu K je dostatečný pouze z hlediska zajištění srážení krve, ale u 90 % populace hladina K vitaminu nezajišťuje dostatečnou tvorbu proteinů v kosti.“
Vitamin K přijímáme v listové zelenině a některých rostlinných olejích.
Podle některých studií příznivě ovlivňují složení kostní hmoty a kvalitu kolagenu mangan, měď a bor. Jejich denní potřeba se snadno dosáhne při pestré stravě.
„Pokud chcete pro prevenci vzniku osteoporózy udělat maximum, dopřávejte si nejen mléko a mléčné výrobky pro jejich vysoký obsah vápníku, ale i luštěniny, vločky, celozrnné obiloviny, ryby, ořechy, zeleninu a ovoce. Základem je zdravá vyvážená strava,“ uzavírá PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. Více na www.bileplus.cz.
Proti osteoporóze nejen vápníkem
Další z magazínu
-
Znaménka krásy je třeba je hlídat. Ne vždy dělají radost a jsou neškodná
foto / Freepik Velké množství pih, tmavé skvrny nebo vystouplá mateřská znaménka – za...
-
Čeští vědci popsali mutaci genu, která způsobuje Alzheimera. Je to první krok k tomu, aby mohl vzniknout lék
Celosvětově postihuje Alzheimerova choroba téměř třetinu populace ve věku 85 let a více / foto Freepik Čeští...
-
Zatočte s viry: Několik dobrých rad, jak se na podzim a v zimě bránit nemocem
S podzimními plískanicemi každoročně přichází sezóna viróz a našimi častými...
-
Vláknina ochrání před zažívacími potížemi. Její příjem bychom neměli zanedbávat, říká nutriční specialistka
Denně bychom měli přijmout 25-30 g vlákniny. Přestože jde o živinu, která organismu neposkytuje téměř žádnou...
Nejčtenější články
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.