Nikdo si nejspíš neumí předsatvit kuchyň bez varné desky. Jakou ale v široké nabídce vybrat? Vsaďte na indukci, svou rychlostí předčí i plyn, či rychlovarnou konvici a úsporou to sklokeramické elektrické desce také klidně natře. Navíc se dnes nemusíte omezovat na tradiční tvar a velikostí či umístěním desky můžete krásně měnit ráz vaší kuchyně.
Nabídka tvarů a velikostí desek je dnes velmi široká. Velmi oblíbenou se stává například se třemi plotnami s šířkou 77 cm. „Narůstající obliba je dána tím, že většina lidí stejně nepoužívá čtyři plotny najednou a zde má ke všem plotnám stejně jednoduchý přístup. Řada lidí také volí tuto desku, aby ji umístila do zadní části kuchyňské linky a nemuseli se obávat, že na ni dosáhnou malé děti, vysvětluje Eva Kučmášová ze společnosti Whirlpool.Častým argumentem, proč dát přednost plynové desce je, že reaguje okamžitě. V tomto ohledu je na tom indukce ale ještě lépe. Princip indukčního vaření spočívá v tom, že mezi feromagnetickým dnem nádoby položené na povrchu a měděnou cívkou umístěnou pod plotnou vzniká elektromagnetické pole. Nepřetržitě zahřívá dno nádoby podle stupně nastaveného výkonu. Po vypnutí pak dochází k velmi rychlému chladnutí. Test s 1 litrem vody ohřáté na 60 °C ukázal, že zatímco sklokeramická deska chladne 25 minut a plynová 14, indukci stačí pouhých 6 minut. V průběhu vaření tak odpadá nebezpečí popálení a majitel se nemusí bát ani případného požáru, který by mohl hrozit při manipulaci s otevřeným ohněm. Výhodou indukční varné desky je také její schopnost reagovat velmi rychle. Pokud výkon snížíte či zvýšíte, změnu pocítíte okamžitě. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností téměř na 1 °C.
Indukční varná deska je energeticky efektivní díky své schopnosti využít 90 % vynaložené energie, zatímco u plynového sporáku dochází k 50% ztrátě a u sklokeramické desky je ztráta 40 %. Tento poměr je dán tím, že indukční deska zahřívá pouze dno nádoby a nedochází k úniku tepla do okolí. Díky tomu je ohřev také mnohem rychlejší. Zatímco na plynu by se 2 litry vody vařily 9 minut a na běžné sklokeramické desce 8 minut, indukce je zvládne uvařit za 5 minut.
Srovnání jednotlivých typů desek
Druh desky Indukční Sklokeramická Plynová
energetická efektivnost 60% 90% 50%
doba vaření (2 litry vody) 5 minut 8 minut 9 minut
doba chladnutí (1 litr vody 60 °C) 6 minut 25 minut 14 minut
Indukční vaření - správná volba do vaší kuchyně
Další z magazínu
-
Zahrada v květnu: Čeká nás sázení, okopávání, ale možná i první sklizeň, říká zahradnice Bára
Květnový měsíc má na zahradě dané činnosti. Rostliny totiž již kvetou jako o život a čeká nás hodně...
-
Jarní období přináší nejen změny počasí, ale i nové nástrahy pro naše mazlíčky
Zatímco psi, trávením více času v přírodě při jarních procházkách, se mohou...
-
Duben v ovocné zahradě: Vysaďte nové stromy, prořezejte ty staré a nezapomeňte na ošetření
V dubnu je už opravdu potřeba na zahradě pracovat naplno, abychom si ve zbytku roku mohli užívat zahradní krásu naplno a...
-
Kdy a jak na výsadbu nových jahod. Správný výběr sazenic a příprava půdy je základ
Výsadbu jahod na jaře většinou volíme v případě, že jsme nestihli jahodníky vysadit na podzim. ...
Nejčtenější články
- Datum spotřeby a minimální trvanlivost potravin. Nesprávné zacházení s jídlem představuje zdravotní riziko
- Sladké Velikonoce bez výčitek: Jak poznat pravou čokoládu od náhražek, radí nutriční terapeutka
- Velikonoční tabule zdravěji: Stačí pár změn, radí nutriční specialistka
- Jak se na jaře rozběhat, radí kardioložka
- Vysoký nebo nízký tlak. Není radno podceňovat oba, říká lékarnice
Náš tip
-
Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz
-
Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.