Věřte, že opravdu záleží na tom, co si dáváme každé ráno na talíř. Snídaně by neměla být je doplněním energie, ale měla by obsahovat i důležité živiny, zejména vitamíny a minerální látky.
Vhodné jsou složitější sacharidy, které se pomaleji štěpí a poskytují nám energii na delší dobu. Důležitá a mnohdy opomíjená je také vláknina, které bychom denně měli zkonzumovat okolo 30 gramů. Její příjem totiž snižuje ukládání tuků, udržuje vhodné prostředí pro střevní mikroflóru, prospívá k vyčištění střev a v neposlední řadě prodlužuje dobu trávení, takže máme déle pocit sytosti. Velkým strašákem jsou pro mnohé tuky. Nejsou však tuky jako tuky. Obecně se tvrdí, že nasycené tuky jsou ty špatné. V dnešní době však výzkumy ukazují, že nasycené mléčné tuky s velmi krátkým řetězcem jsou naopak prospěšné. Napomáhají správnému rozvoji mikroflóry a tím zlepšují naše trávení a ochranu organismu. Naopak ne všechny nenasycené mastné kyseliny nám prospívají.
Každý snídá po svém. Někomu stačí kousek rohlíku se sýrem, jiný si udělá čas a připraví si třeba párky nebo vejce. Pojďme se podívat na srovnání několika klasických snídaní z nutričního hlediska:
Jedna z nejčastějších snídaní je rohlík s taveným sýrem, protože v ranním spěchu je rychlé popadnout a namazat rohlík. Sýr nám sice dodá určitý obsah vápníku, ale celkově tato snídaně nemá dostatečnou energetickou hodnotu, navíc obsahuje minimum vlákniny, proto nezasytí na dlouho.
Další ranní klasikou je určitě chléb s máslem a šunkou. Ačkoli také neobsahuje nijak velké množství vlákniny, na rozdíl od rohlíku se sýrem zasytí na delší dobu, protože má relativně velké množství složitějších sacharidů, které se déle štěpí. Plátek šunky pak dodá tělu bílkoviny a s touto snídaní přijmeme i určitý obsah železa a vitamínu B12.
Na přípravu velice jednoduchá snídaně chléb s rostlinným tukem a plátkovým sýrem je z energetického hlediska a podílu bílkovin odpovídající. Ačkoliv je obsah sacharidů vyšší, jedná se především o složitější sacharidy, které trávíme pomaleji. Nevýhodou je vyšší podíl tuku. Poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin je vyvážený díky kombinaci margarinu a sýru. Další výhodou je obsah vápníku, vitamínů skupiny B, vitamínů A a D. Obsah sodíku přesahuje doporučené množství.
Kdo má ráno více času, možná si připraví chléb s máslem a vařené vejce. Energetická hodnota této snídaně je odpovídající. Vejce poskytne tělu potřebné množství bílkovin, důležité vitamíny, minerální látky, stopové prvky a lecitin, který se podílí na odbourávání tuku a také cholesterolu. Sacharidy jsou zastoupeny hlavně složitějšími sacharidy, jednoduché cukry jsou v malém množství.
Jsou tací, kteří mají rádi k snídani něco sladkého. Pokud tedy zvolíte sladkou variantu, například v podobě sladkých buchet plněných mákem, dostanete do sebe hlavně hodně sacharidů, ale protože zcela chybí vláknina nebo bílkoviny, nijak se nezasytíte a nedodáte tělu ani žádné důležité živiny. V tomto případě za krátkou chvíli hrozí: „Mám na něco chuť“…
Další velice populární „sladkou snídaní“ je rohlík s máslem a džemem. Celková energetická hodnota této snídaně je nedostatečná a navíc obsahuje příliš velký podíl tzv. rychlých sacharidů, které zvyšují hladinu glukózy v krvi. Je zde i velmi málo vlákniny, což v kombinaci s vyšším glykemickým indexem (GI) znamená, že budeme mít rychle opět hlad. Další nevýhodou je, že neobsahuje žádné vitamíny ani minerální látky.
V dnešní době je trendem pečovat o své tělo, sportovat, zdravě jíst a proto mnozí preferují zdravé a lehké snídaně:
Při volbě müsli křupavé s ořechy (EMCO) a mlékem bychom měli vědět, že její energetická hodnota je nižší, než by měla být. Obsahuje však mnoho vlákniny a složitých sacharidů, čímž tvoří zdroj energie, která se pozvolna uvolňuje celé dopoledne. Dále nesmíme zapomenout na důležité vitamíny skupiny B, vitamín E, vápník, železo a lecitin, obsažené v ovesných vločkách; a na vitamíny A a D, obsažené v mléku. Tato snídaně tak obsahuje vysoký podíl důležitých živin.
Při redukčních dietách a sníženém příjmu energie je nejvhodnější snídat lehké a křehké müsli se semínky (EMCO), doplněné mlékem. Müsli není slazené a tak snídaně je lehká s vyváženým podílem sacharidů, díky obsaženým celozrnným cereáliím. Přidaná semínka a ořechy dodávají vhodný obsah tuků, vitamínu a minerálních látek. Výhodou je také, zejména při redukci hmotnosti, nízký obsah sodíku, který v nadbytečném množství zatěžuje organismus.
Závěrem lze říci, že všechny předkládané snídaně obsahují velmi malé množství vlákniny. Je tedy vhodné buď přímo snídani, nebo dopolední svačinu, doplnit zejména syrovou zeleninou, případně ovocem. U sladkých druhů ovoce však musíme brát v potaz vyšší podíl jednoduchých cukrů.
Ze slaných snídaní je nejlepší volbou chléb s tvrdým sýrem (v ideálním případě bez másla), nebo vařeným vejcem. Mezi sladkými snídaněmi při porovnání jejich nutričních hodnot jednoznačně vítězí cereálie s vysokým podílem ovesných vloček. Jejich jedinou nevýhodou je nízká energetická hodnota, tu však můžeme vyrovnat použitím bílého jogurtu místo mléka.
Pro naše zdraví je nejlepší pestrá strava. Neměli bychom tedy rozhodně snídat sedm dní v týdnu stejnou snídani, ale měli bychom vybírat kvalitní potraviny bohaté na důležité živiny a různě je kombinovat a střídat. Důležité je hlavně snídat v poklidu a s chutí.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.