Ekologické zemědělství je specifický druh zemědělského hospodaření, který dbá na životní prostředí a jeho jednotlivé složky stanovením omezení či zákazů používání látek a postupů, které zatěžují životní prostředí nebo zvyšují rizika kontaminace potravního řetězce a který, pokud dochází k chovu hospodářských zvířat, dbá jejich etologických a fyziologických potřeb v souladu s požadavky zvláštních právních předpisů. Jako Bioprodukt je označována surovina rostlinného nebo živočišného původu získaná v ekologickém zemědělství a určená zejména k výrobě biopotravin, na níž bylo vydáno osvědčení o původu bioproduktu. Biopotravina je potravina vyrobená z bioproduktů, povolených přídavných a pomocných látek a také vyhláškou povoleného podílu surovin nepocházejících z ekologického zemědělství a to za podmínek stanovených vyhláškou. Také na biopotravinu musí být vydáno osvědčení o původu. Legislativa upravující ekologické zemědělství a bioprodukci se opírá o Nařízení komise ES č. 889/2008, Nařízení rady ES č. 834/2007 a zákon č. 242/2000 Sb..
Ekologické zemědělství jako takové se v ČR rozvíjí v posledních dvaceti letech, přičemž se stává stále významnějším segmentem trhu. S růstem počtu jeho zastánců, se zvyšuje se i počet zákazníků zahrnujících bioprodukty do svého spotřebitelského koše. Stále větší podíl spotřebitelů si uvědomuje, že nákupem bioproduktu si nepořizuje pouze „zdravější“ potravinu, ale coby „neviditelnou“ složku ještě řadu přidaných environmentálních hodnot, jako je nižší nebo žádná potřeba dodatečných látkově energetických vstupů (např. hnojení chemickými hnojivy, využití pesticidů, některé agrotechnické zásahy, atd.) pozitivní vliv na biodiverzitu, kvalitu vody a půdy, či welfare zvířat.
Ing. Jan Moudrý, Ph.D.
Jihočeská univerzita
Zemědělská fakulta
Katedra rostlinné výroby a agroekologie
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.