Ne každý jogurt je probiotický… Zajímá vás, co se stane, když k jeho základu přidáte něco výjimečného?
Všichni si určitě vybavujete regál plný mléčných výrobků, před kterým obvykle stojíte a očima hledáte svůj oblíbený jogurt…Víte ale, že ne každý jogurt je probiotický a ne každý působí stejně na zažívání?
Je dobré vědět, co tvoří základ
Jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se při teplotě asi 40 °C nechávají vyvíjet dva druhy živých bakterií - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus. Oba mikroorganismy kysáním přeměňují cukr v mléce na kyselinu mléčnou. Základní složkou každého jogurtu jsou tedy tyto dvě bakterie, které v něm musí být přítomny v dostatečném množství až do konce jeho záruční doby.
Zajímá vás, odkud se jogurt vzal?
Slovo jogurt pochází z turečtiny, od slova yogun hustý a znamená zkvašené mléko. Za jeho vznik prý vděčíme hunsko-bulharským kočovníkům, kteří přepravovali mléko v kozích vacích. Přítomné bakterie spolu s teplým prostředím uvnitř vaků tak vytvořily během cesty ideální podmínky pro mléčné kysání a jogurt byl na světě.
Ve velkém množství se začal vyrábět v roce 1919 na podnět španělského lékaře Isaaca Carasse pod názvem Danone. Hlavním důvodem k výrobě jogurtů bylo potlačení hromadného výskytu střevní infekce u malých dětí v Barceloně. Letos to bude už 90 let, co se společnost, kterou založil a která stále nese jméno Danone, věnuje výzkumu a výrobě jogurtů a mléčných výrobků.
Co se stane, když se k základu přidá něco výjimečného
Když se k základním jogurtovým kulturám přidá speciální druh živých bakterií, tzv. probiotik, vznikne mimořádně zdraví prospěšný mléčný výrobek. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že mají schopnost lépe přežívat při průchodu žaludkem a odolávat agresivní žaludeční kyselině než samotné jogurtové bakterie. Díky tomu se ve velkém množství dostávají až do tlustého střeva, kde přispívají k udržení a navrácení rovnováhy naší mikroflóry. Tím pomáhají snižovat riziko infekce trávicího traktu. Toto nedokážou žádné jiné prozkoumané bakterie. Je třeba zdůraznit, že není jedno, jaká probiotická kultura se přidá k jogurtovému základu, protože ne každá má tyto výjimečné a účinné vlastnosti potvrzeny.
Unikátní probiotickou kulturu představuje Bifidus ActiRegularis. Tato výjimečná bakterie obsažená pouze ve výrobcích Activia dokáže přežít v dostatečném množství jak v žaludku, tak při průchodu tenkým střevem. Díky tomu se ve vysoké koncentraci dostává až do tlustého střeva.
V tlustém střevě pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Ve chvíli, kdy je mikroflóra narušena, dokáže vytvořit vhodné podmínky pro obnovení její rovnováhy. V případě normální mikroflóry pak působí na střevní prostředí preventivně.
Ne každá probiotická bakterie má tyto pozitivní účinky na lidské zdraví vědecky prokázány
Udělejte s vaším tělem jeden jednoduchý krok ke zdraví. Zkuste jogurty obohacené o probiotikum Bifidus ActiRegularis®. Tato patentově chráněná probiotická kultura je obsažena pouze ve výrobcích Activia. Zjistěte, jak vaše střeva fungují a co jim může opravdu pomoci na www.activia.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.