Žádná potravina není sama o sobě z pohledu nutričního složení nezdravá. Záleží na tom, jak často, v jakém množství a v jaké kvalitě ji do svého jídelníčku zařadíme. Určitě se shodneme, že smažený sýr, hranolky a hromada tatarky moc zdravé nejsou… Ale co zeleninový salát ochucený lžící kvalitní majonézy? Nabízí se otázka, zda vůbec můžeme považovat majonézu za vhodnou součást jídelníčku. Pokud si ji dopřáváme ke svým oblíbeným pokrmům, nemusíme se vůbec cítit provinile! Nemusíme zpytovat svoje svědomí, protože kvalitní majonéza obsahuje dobré rostlinné oleje, které prospívají našemu zdraví.
RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc.odborník na zdravou výživu, Společnost pro výživu
Vyzkoušejte několik vynikajících receptů, jejichž autorem je HELLMANN´S!
BRAMBORY SE ŠPENÁTEM A KRŮTÍM MASEM
Doba přípravy: 60 min
Počet osob: 4
Suroviny:
350 g brambor
100 g čerstvého špenátu
4 plátky šunky
4 plátky krůtího masa
sůl
bílý pepř
olivový olej
Zálivka
2-3 lžíce majonézy HELLMANN´s
štáva z 1 citrónu
1 lžíce nasekané petrželky
1 lžíce pokrájených černých oliv
jablkový ocet dle chuti
Příprava:
Brambory uvaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky a společně s umytými listy špenátu rozložíme na talíř. Šunku opečeme a nakrájíme na proužky. Krůtí plátky osolíme, opepříme a usmažíme na oleji. Majonézu smícháme s citrónovou šťávou, petrželkou a olivami a podle chuti přidáme ocet a sůl. Krůtí plátky a proužky šunky poklademe na špenát s bramborami a přelijeme zálivkou, případně dochutíme bílým pepřem.
KREVETY SE STŘEDOMOŘSKÝM SALÁTEM
Doba přípravy: 30 min
Počet osob: 4
Suroviny:
230 g krevet
sůl
bílý pepř
šťáva z jednoho citrónu
olivový olej
100 g raných brambor
125 g rukoly
300 g rajčat
50 g piniových oříšků
50 g sezamových semínek
Zálivka:
70 g majonézy HELLMANN’s
30 g bílého nízkotučného jogurtu
špetka chilli
špetka kajenského pepře
citrónová štáva
Příprava:
Krevety očistíme, osolíme, opepříme, přelijeme citrónovou štávou a olivovým olejem a necháme 25 minut uležet. Brambory uvaříme, rukolu umyjeme, rajčata pokrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Majonézu smícháme s jogurtem, chili a kajenským pepřem a dochutíme citrónovou šťávou. Krevety usmažíme na rozpáleném olivovém oleji, minutu před koncem smažení přidáme piniové oříšky a sezamová semínka. Usmažené krevety i s oříšky poklademe na připravenou zeleninu a přelijeme zálivkou. Nakonec můžeme ozdobit sekanou pažitkou.
TĚSTOVINOVÉ ZÁVITKY
Doba přípravy: 30 min
Počet osob: 4
Suroviny:
8 plátků lasagní
80 -100 g tenkých plátků šunky
80 g rukoly
sůl
Pomazánka
50 g majonézy HELLMANN’s
40 g parmezánu
1 čajová lžička pokrájené bazalky
1 drcený stroužek česneku
sůl
Zálivka
1 dl bílého nízkotučného jogurtu
0,5 dl citrónové šťávy
bílý pepř
Příprava:
Lasagne uvaříme v osolené vodě a scedíme. Majonézu smícháme s parmezánem, bazalkou a drceným česnekem a dochutíme solí. Plátky lasagní položíme na potravinovou fólii, potřeme majonézovou pomazánkou, poklademe plátky šunky, znovu potřeme pomazánkou, poklademe lístky rukoly, zavineme do rolky, zabalíme do fólie a necháme hodinu chladit. Poté rolky rozkrájíme na 2 cm široké plátky, které rozložíme na talíř se zbývající rukolou a přelijeme zálivkou z jogurtu, citrónové šťávy a bílého pepře. Můžeme dozdobit praženými piniovými oříšky nebo lněnými semínky.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.