Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Majonéza: Ke svým oblíbeným pokrmům si jí může v podstatě dopřát každý

Majonéza: Ke svým oblíbeným pokrmům si jí může v podstatě dopřát každý

Redakce Babinet

Žádná potravina není sama o sobě z pohledu nutričního složení nezdravá. Záleží na tom, jak často, v jakém množství a v jaké kvalitě ji do svého jídelníčku zařadíme. Určitě se shodneme, že smažený sýr, hranolky a hromada tatarky moc zdravé nejsou… Ale co zeleninový salát ochucený lžící kvalitní majonézy? Nabízí se otázka, zda vůbec můžeme považovat majonézu za vhodnou součást jídelníčku. Pokud si ji dopřáváme ke svým oblíbeným pokrmům, nemusíme se vůbec cítit provinile! Nemusíme zpytovat svoje svědomí, protože kvalitní majonéza obsahuje dobré rostlinné oleje, které prospívají našemu zdraví.

RNDr. Ludmila Oliveriusová, CSc.odborník na zdravou výživu, Společnost pro výživu

Vyzkoušejte několik vynikajících receptů, jejichž autorem je HELLMANN´S!

BRAMBORY SE ŠPENÁTEM A KRŮTÍM MASEM

Doba přípravy: 60 min

Počet osob: 4

Suroviny:

350 g brambor

100 g čerstvého špenátu

4 plátky šunky

4 plátky krůtího masa

sůl

bílý pepř

olivový olej

Zálivka

2-3 lžíce majonézy HELLMANN´s

štáva z 1 citrónu

1 lžíce nasekané petrželky

1 lžíce pokrájených černých oliv

jablkový ocet dle chuti

Příprava:

Brambory uvaříme, oloupeme, nakrájíme na plátky a společně s umytými listy špenátu rozložíme na talíř. Šunku opečeme a nakrájíme na proužky. Krůtí plátky osolíme, opepříme a usmažíme na oleji. Majonézu smícháme s citrónovou šťávou, petrželkou a olivami a podle chuti přidáme ocet a sůl. Krůtí plátky a proužky šunky poklademe na špenát s bramborami a přelijeme zálivkou, případně dochutíme bílým pepřem.

KREVETY SE STŘEDOMOŘSKÝM SALÁTEM

Doba přípravy: 30 min

Počet osob: 4

Suroviny:

230 g krevet

sůl

bílý pepř

šťáva z jednoho citrónu

olivový olej

100 g raných brambor

125 g rukoly

300 g rajčat

50 g piniových oříšků

50 g sezamových semínek

Zálivka:

70 g majonézy HELLMANN’s

30 g bílého nízkotučného jogurtu

špetka chilli

špetka kajenského pepře

citrónová štáva

Příprava:

Krevety očistíme, osolíme, opepříme, přelijeme citrónovou štávou a olivovým olejem a necháme 25 minut uležet. Brambory uvaříme, rukolu umyjeme, rajčata pokrájíme na plátky a rozložíme na talíř. Majonézu smícháme s jogurtem, chili a kajenským pepřem a dochutíme citrónovou šťávou. Krevety usmažíme na rozpáleném olivovém oleji, minutu před koncem smažení přidáme piniové oříšky a sezamová semínka. Usmažené krevety i s oříšky poklademe na připravenou zeleninu a přelijeme zálivkou. Nakonec můžeme ozdobit sekanou pažitkou.

TĚSTOVINOVÉ ZÁVITKY

Doba přípravy: 30 min

Počet osob: 4

Suroviny:

8 plátků lasagní

80 -100 g tenkých plátků šunky

80 g rukoly

sůl

Pomazánka

50 g majonézy HELLMANN’s

40 g parmezánu

1 čajová lžička pokrájené bazalky

1 drcený stroužek česneku

sůl

Zálivka

1 dl bílého nízkotučného jogurtu

0,5 dl citrónové šťávy

bílý pepř

Příprava:

Lasagne uvaříme v osolené vodě a scedíme. Majonézu smícháme s parmezánem, bazalkou a drceným česnekem a dochutíme solí. Plátky lasagní položíme na potravinovou fólii, potřeme majonézovou pomazánkou, poklademe plátky šunky, znovu potřeme pomazánkou, poklademe lístky rukoly, zavineme do rolky, zabalíme do fólie a necháme hodinu chladit. Poté rolky rozkrájíme na 2 cm široké plátky, které rozložíme na talíř se zbývající rukolou a přelijeme zálivkou z jogurtu, citrónové šťávy a bílého pepře. Můžeme dozdobit praženými piniovými oříšky nebo lněnými semínky.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz