Tělesný tuk se ukládá v tukových buňkách, ale jako energetický zdroj se spaluje pouze v mitochondriích svalových buněk. Aby se tuk přesunul z tukových buněk do buněk svalových, je zapotřebí účinku živiny zvané L-karnitin.
Čím vyšší je hladina karnitinu ve svalu, tím více tělesného tuku se může přesunout a spálit. Ukázalo se, že přísun karnitinu v potravinových doplňcích zvyšuje hladinu karnitinu ve svalu. Proto vám také pomůže zbavovat se tělesného tuku.
Naše tělo si dovede L-karnitin udělat samo. Tvoří se z aminokyselin Lysin a Methionin za účasti vitaminů (niacin, pyridoxin, a vitamin C) a za spolupůsobení železa. Chybí-li kterákoliv z uvedených látek, produkce začne váznout.
Zde vyjmenujeme negativní vlivy, které ovlivňují množství karnitinu v těle:
veganství - zásadní omezení konzumace všech potravin živočišného původu (nejvíce
karnitinu se totiž nachází v mase, sýrech a vejcích)
střední a pokročilý věk- dochází ke ztrátě svalové hmoty a vzestupu hmoty tukové
ženy, které mají málo karnitinu přibírají tuk
nadměrná fyzická aktivita- karnitin potřebují např. vytrvalci
hladovění - při redukčních dietách je karnitin nejdůležitější účinnou a současně ochrannou
látkou
zranění a operace- karnitin je látkou zlepšující průběh rekonvalescence
těhotenství, kojení a první měsíce života kojence- dostatek karnitinu je pro tato období velmi
důležité
Konzumace karnitinu "šetří glykogen", což je velmi důležité především pro sportovce. Snižuje tvorbu kyseliny mléčné(laktátu) v průběhu fyzické zátěže vysoké intenzity, uplatní se tedy nejen u vytrvalců. Po ukončení výkonu urychluje regeneraci.
Karnitin souvisí s činností štítné žlázy. Ta reguluje tvorbu energie a pokud je její činnost snížena, projeví se to přibýváním na hmotnosti ve formě tuku.
Karnitin omezuje nepříznivé důsledky vzniku přebytku amoniaku při poruchách ledvin nebo při hladovění a extrémní fyzické zátěži.
Karnitin zvyšuje aktivitu mozku vlivem na produkci některých přenašečů vzruchů (např. GABA, Taurin), působí jako antioxidant.
Všechny uvedené vlastnosti karnitinu jsou prokázány experimentálně i v praxi. (RNDr. Petr Fořt,CSc.)
Jenomže jestliže máte nadváhu a nejíte příliš mnoho, pravděpodobně si nevytváříte karnitinu dost pro optimální spalování tuku. Colganův ústav pro zvýšení spalování tuku používá 2-4 g L-karnitinu denně ve spojení s tělesným cvičením.
Rozhodnete-li se použít tuto metodu, ujistěte se, že dostáváte dostatek skutečně L-karnitin, který je poměrně nákladný. Racemický D,L-karnitin je levný, ale toxický a narušuje metabolické působení L-karnitinu, takže ve skutečnosti množství tělesného tuku zvyšuje. Jestliže vám kdokoli nabídne levný D.L-karnitin, usmějte se a zdvořile odmítněte. Vždyť víte své. (Dr. Michael Colgan)
Pro dosažení dostatečného účinku karnitinu je podávání dávek nad 500 mg pro dospělého a minimálně 300 mg pro děti od 3 do 10 let. Dlouhodobé podávání nevede k návyku.
K docílení významného "léčebného" účinku karnitinu je nutné dávky zvýšit až na 1,5 g denně.
Autor: MUDr. Pavel ŠÁCHA
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.