Každý člověk by si měl uvědomit, do jaké míry výživa ovlivňuje jeho zdraví.
Pestrá strava zásobuje organismus veškerými výživnými látkami. Každý z nás by měl věnovat pozornost správné volbě potravin, a to jak s ohledem na jejich druh, kvalitu, tak i na jejich množství. Potraviny jsou zdrojem energie,
zajišťují růst, regeneraci buňek a tkání a udržují základní životní procesy. Jejich výživnou hodnotu určuje obsah sacharidů, tuků a bílkovin, které jsou hlavními zdroji energie. Chceme-li si uchovat zdraví a výkonnost, měli bychom zásobovat organismus z 55 - 60% energií získanou ze
sacharidů, z 25 - 30% energií získanou z tuků a z 10 - 15% energií čerpanou z bílkovin. Sacharidy jsou pro náš organismus hlavním zdrojem energie. Rychlost vstřebávání cukrů závisí na druhu sacharidů, proto je skladba našeho jídelníčku tak důležitá. Optimálním zdrojem energie jsou škroby, které se vyskytují v obilných zrnech a v jídlech z nich připravovaných, v bramdorách a luštěninách. Tuky, které jsou nezbytné pro udržení základních funkcí organismu, dělíme podle obsahu a charakteru mastných kyselin na nasycené a nenasycené. První z nich jsou obsaženy v živočišných produktech (maso a mléko).
Tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin převládají v potravinách rostliného původu. V zájmu našeho zdraví bychom měli nasycené tuky nahrazovat nenasycenými. Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem buňek a tkání. Ovlivňují růst a regeneraci buňek v tkáních kostí a svalů. Podle principů racionální výživy bychom měli dbát nejen na optimální dávky sacharidů, tuků a bílkovin ve stravě, ale také zajistit přísun minerálů, vitamínů a stopových prvků.
Správná výživa je klíčem k dobrému fyzickému a psychickému zdraví.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.