Blíží se podzim, a to je ta správná doba na sběr plodů z Vaší zahrádky a zavařování. Nabízím Vám několik variant, jak výhodně a hlavně zdravě využít letošní úrodu.
Sirupy jsou zvlášť užitečné při onemocněních horních cest dýchacích a plic. A jak si je uděláme? Snad budeme mít i přes tohle divné léto dostatek ovoce a květin, aby jsme se
1. Bylinné a bylinno-ovocné sirupy
Postup: na dno důkladně umyté a suché sklenice nasypeme vrstvu krystalového cukru, dále vrstvu čerstvých čistých listů, květů nebo plodů, později opět vrstvu cukru. Zavařovací sklenici naplníme až do 1/3 její výšky.
Můžeme použít i jiný postup - klademe jednu vrstvu listů, druhou květů a třetí plodů. Vše dobře upěchujeme, nahoru nasypeme ještě jednu vrstvu cukru. Sklenici přiklopíme skleněným víčkem. Po dvou týdnech vznikne hustý sirup.
Scedýme jej a naplníme do lahviček. Sirup můžeme uchovávat i několik let na chladném místě. Přidáme-li 1 lžičku sirupu do sklenice horké vody, získáme léčivý nápoj.
Příště si povíme, jak připravit bylinná povidla.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.