Olivový olej má blahodárné účinky na celý organismus. Obsahuje velké množství velice prospěšných látek, které v sádle, margarínu nebo obyčejných olejích chybějí. Olivový olej obsahuje látky, které přispívají k ochraně před stárnutím a nádorovým onemocněním, snižuje cholesterol a krevní tlak. Kromě vitamínů jsou v olivovém oleji i nenasycené mastné kyseliny, které podporují vstřebávání živin, a minerální látky, hlavně železo, hořčík, vápník a draslík, což je důležité hlavně při držení diety. Olivový olej je tedy zdraví prospěšný a můžete ho klidně zařadit do jídelníčku svých nejbližších. I kdyby moc zdravé stravě neholdovali, opečené řízky na olivovém oleji jim jistě vadit nebudou.
Olivový olej lze také použít do kosmetický masek nebo zábalů. Má totiž výborné účinky na vlasy a pleť.
Blahodárné účinky olivového oleje jsme popsali, nyní jak si vybrat ten pravý? Nejspolehlivější a nejjednodušší rada je, abyste se nebála olej ochutnat, pokud to jde. Používejte jen kvalitní oleje, nebojte se za ně připlatit.
Stejně jako olivový olej, také olivy působí jako lék. Obsahují velké množství vitamín E a přírodních antioxidantů. Při nákupu oliv upřednostňujte ty, které jsou ve plechovkách, před těmi ve skle a v sáčcích. Sáček nechrání olivy před poškozením, bývají zdeformované a jejich nálev bývá slanější. Ve skle jsou zase olivy vystavené působení světla, což na ně nemá dobré účinky. V plechovkách bývají olivy nejvyšší kvality.
1. Jaký olej se vyrovná olivovému oleji?
2. Jaké oleje mají neblahý vliv na cévní systém?
3. Do jakých pokrmů se hodí olivy?
Výsledky a jiné zajímavosti naleznete na www.doformy.cz/kviz60
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.