Stravování v domácnosti pro jednoho může být složité obzvláště s ohledem na zdravý a vyvážený jídelníček. Některým lidem může připadat vaření po jednotlivých porcích příliš náročné nebo dokonce zbytečné a často tak skončí u méně vyvážených jídel jako je mražená pizza nebo instantní polévka.
Ale jak na to, když, většina receptů je zpravidla určena pro čtyři až šest osob? Nikoho přece nebaví konzumovat stejné jídlo několik dnů za sebou. Problémem může být i plýtvání potravinami, jelikož těžko zpracujete najednou celou brokolici nebo hlávku salátu. Jak ale praví staré přísloví, „štěstí přeje připraveným“. Plánujte jídla dopředu a připravte si nákupní seznam.
Vaření po jednotlivých porcích není náročné / Depositphotos.com
Čím naplnit spíž a ledničku?
Když budete mít doma neustále po ruce zdravé potraviny, příprava jídla pro vás nebude žádný problém. Ledničku naplňte mraženou zeleninou, ovocem a menším balením kuřecích prsou. Ve spíži by neměly chybět celozrnné těstoviny, hnědá rýže, fazole v konzervě, vývar, rajčatová omáčka a tuňák nebo losos v nálevu. Z těchto potravin dokážete vždy uvařit rychlé a výživné jídlo. Nezapomeňte také na koření a dochucovadla. TIP: V „pohotovostním režimu“ bývá oblíbeným jídlem pro jednoho rychlá polévka: přiveďte k varu kuřecí vývar s nízkým obsahem soli, přidejte pohankové nudle a hrst mraženého špenátu. Po uvaření dochuťte pár kapkami sezamového oleje a posypte trochou zázvoru a bílého pepře.
Všechny ingredience zužitkujte
Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo? Představte si, že takového pokrmu navaříte celý hrnec. I když dané jídlo milujete, asi ho nebudete chtít jíst celý týden. Samozřejmě můžete několik porcí zmrazit, což bude skvělá záchrana, až se vám někdy v budoucnu nebude chtít vařit večeři. Plánujte však také tak, aby jídla, která vaříte, měla dvojí využití. Když grilujete kuřecí maso, připravte ho víc a přidejte ho k zítřejším těstovinám. Připravujete ryby? Upečte větší množství a naplňte rybím masem kukuřičné tortilly se salsou k nejbližší večeři.
Snídaně k večeři? Proč ne
Neexistuje pravidlo, které by rozdělovala jídla na „večerní“ a „ranní“. Není nic špatného na tom, když si k večeři dáte vegetariánskou omeletu nebo ke snídani včerejší kuřecí kari.
Vaření z jednoho hrnce
Najděte si taková jídla, která se dají připravit v jednom hrnci nebo pánvičce a zároveň vám budou chutnat. Mnoho polévek či dušených jídel obsahuje potřebné bílkoviny a zeleninu a jejich příprava je jednoduchá.
Kupujte jen to, co spotřebujete
Jídlo si plánujte dopředu, abyste co nejlépe využili suroviny, které podléhají rychlé zkáze, jako například zelenina. I když si nemůžete koupit půlku hlávkového salátu, můžete jeho listy natrhat, umýt, vysušit a zabalené do utěrky uložit do ledničky. Takto zůstanou čerstvé čtyři až pět dní. Když neseženete svazek chřestu na jednu porci jídla, můžete celý svazek ugrilovat, půlku si dát na večeři a zbytek použít pro přípravu zítřejšího oběda.
Recepty si upravte podle vlastních potřeb
Recepty bývají obvykle určené pro 4 až 6 porcí. Většinu z nich nebude těžké upravit tak, aby vyhovovaly přípravě dvou porcí. Variantou také zůstává zmražení několika porcí připravovaného pokrmu. Pozor však na sladké recepty. I z poloviční dávky upečete koláčků pro jednu osobu až příliš.
Čím častěji budete vařit, tím více se budete cítit v kuchyni jako doma. S trochou plánování může být vaření pro jednoho zábavnou a příjemnou aktivitou.
zdroje:
https://www.apetitonline.cz/zajimavosti/jak-si-uzit-vareni-pro-jednoho-stylove-snadno-bez-plytvani-budte-sami-sobe-tou-nejlepsi
https://www.idnes.cz/hobby/domov/jak-ma-hospodarit-singl.A160113_123158_hobby-domov_bma
Susan Bowerman, expertka na výživu
Vaše názory
Váš článek se mně moc líbil, jsem sama,takže jsem získala ispiraci.Díky.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.