Některé druhy potravin můžete bezpečně sníst i po uplynutí doby uvedené na obalu. Rozdíl je však mezi "Minimální trvanlivost do" a "Spotřebujte do". „Ačkoli je povědomí o pravidlech bezpečného zacházení s potravinami obecně vzato vysoké, více než pětina lidí v problematice stále tápe nebo jí nepřikládá dostatečnou důležitost. Nesprávné zacházení s jídlem představuje zdravotní riziko.,“ poznamenává k výsledkům průzkumu Ing. Jindřich Fialka, vrchní ředitel Sekce potravinářství při Ministerstvu zemědělství.
Datum minimální trvanlivosti je spíše orientační
Než se podíváte na přehled, je dobré si položit několik otázek. Skladovali jste potraviny v předepsaných podmínkách? Neporušili jste obal? Voní a vypadá tato potravina dobře a není na ní plíseň? To, že byste neměli objevit žádné potravinové moly, či jejich larvy, je samozřejmé.
Minimální trvanlivost vs. datum spotřeby, jak jim správně porozumět / Depositphotos.com
Datum „Minimální trvanlivost do“ se objevuje na široké řadě chlazených, mražených, sušených (těstoviny, rýže), konzervovaných a jiných potravin (rostlinný olej, čokoláda atd.). Dříve než se rozhodnete potravinu po uplynutí data „Minimální trvanlivosti do“ vyhodit, tak zkontrolujte, zda je obal neporušený a zda potravina stále ještě nevypadá, nevoní a nechutná dobře. Jestliže jste potravinu s označením data „Minimální trvanlivosti do“ otevřeli, řiďte se případnými pokyny jako „Po otevření spotřebujte do tří dnů“.
Jak dlouho vydrží potraviny po uplynutí data trvanlivosti při správném skladování?
- + 1 rok: Rýže, těstoviny, mouka, káva, kakao, koření, konzervované potraviny, cukr, sůl, hořčice a med
- + 6 měsíců: Zavařeniny, mražené ovoce a zelenina
- + 2 měsíce: Ovesné vločky a müsli
- + 28 dní: Oříšky, trvanlivé mléko, sušenky a oplatky, rostlinné oleje
- + 21 dní: Vejce a tvrdý sýr
- + 14 dní: Čokoláda
- + 10 dní: Zrající sýr
- + 5 dní: Jogurt, balený krájený salám, pečivo a chléb
„Spotřebujte do“ označuje datum, do kterého může být potravina konzumována bezpečně
Nekonzumujte žádné potraviny po uplynutí data „Spotřebujte do“. Datum „Spotřebujte do“ se objevuje na potravinách, které velmi rychle podléhají zkáze, jako např. čerstvé ryby, čerstvé mleté maso atd.
- Řiďte se pokyny pro skladování, jako např. „Uchovávejte v lednici“ nebo „Uchovávejte při teplotě 2-4 °C“; v opačném případě se potraviny rychleji zkazí a vy riskujete otravu jídlem.
- Zmrazíte-li potraviny doma krátce po jejich zakoupení, můžete prodloužit jejich použitelnost na dobu přesahující datum „Spotřebujte do“, ujistěte se však, že zmrazení bude provedeno správným způsobem.
- Řiďte se pokyny uvedenými na obalu, jako např. „Zmrazte a spotřebujte do“, „Před vařením nerozmrazujte“ nebo „Před použitím řádně rozmrazte a spotřebujte do 24 hodin“.
- Jestliže jste potravinu s označením data „Spotřebujte do“ otevřeli, řiďte se pokyny pro skladování jako např. „Po otevření spotřebujte do tří dnů“. Mějte však na paměti, že potravina by měla být zkonzumována před uplynutím data „Spotřebujte do“
V případě, že doba expirace vyprší, byste výrobek měli bez debat vyhodit! Zahráváte si totiž s vlastním zdravím. Konzumace prošlých potravin může vyvolat žaludeční potíže a průjem!
V neposlední řadě nezapomeňte na zásady pro bezpečné zacházení s potravinami
- Čistota v kuchyni: Myjte si ruce před manipulací s potravinami, během přípravy jídla a po každém použití toalety. Dbejte na čištění a dezinfekci všech povrchů a kuchyňského náčiní používaného při přípravě pokrmů. Chraňte svou kuchyň a potraviny před škůdci a zvířaty udržováním čistoty okolního prostředí.
- Ochrana před křížovou kontaminací: Syrové maso, drůbež a mořské plody oddělte od ostatních potravin. Na syrové potraviny používejte oddělené kuchyňské náčiní a prkénka. Syrové a tepelně upravené potraviny skladujte v chladničce zvlášť.
- Důkladná tepelná úprava: Maso, drůbež, vejce a mořské plody je nezbytné důkladně tepelně upravit. Pomocí teploměru se ujistěte, že potraviny jako polévky a dušená jídla dosáhly teploty 70 °C, a zkontrolujte, zda je šťáva z pečeného masa čirá. U rybího masa dbejte na to, aby ztratilo původní růžovou barvu. Při ohřívání potraviny důkladně prohřejte, abyste zničili všechny bakterie.
- Bezpečné skladování: Nenechávejte tepelně upravené potraviny při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Tepelně upravené a rychle se kazící potraviny neprodleně uložte do chladničky (při teplotě nižší než 5 °C). Pokud jídlo podáváte okamžitě, udržujte je v teplotě nad 60 °C. Bezpečnost jídel ovlivňuje také doba skladování. Ani v lednici je proto nenechávejte příliš dlouho a včas je zkonzumujte.
- Správné rozmrazení potravin: Nejbezpečněji potraviny rozmrazíte v lednici. Některé pokrmy a potraviny je vhodné bezpečně kuchyňsky upravovat přímo ze zmrazeného stavu – vždy si přečtěte údaje na obalu, kde jsou uvedeny pokyny pro tepelnou úpravu.
- Kvalita vody: K umývání rukou, přípravě potravin i omývání ovoce a zeleniny vždy používejte čistou a nezávadnou vodu.
zdroje: bezpecnostpotravin.cz, dTest, Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.