Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Ve Svijanech vyrábí klasické české pivo, ale ve stáčírně již tančí roboti

Ve Svijanech vyrábí klasické české pivo, ale ve stáčírně již tančí roboti

22.3.2025 - redakce Babinet.cz

Pivovar ve Svijanech není pro milovníky piva neznámá značka. Ostatně, u pivovaru založeného v roce 1564, patřícího tedy mezi nejstarší české pivovary vůbec, by to bylo zvláštní. Jeho dnešní příznivci si mohou pamatovat novodobou historii, která se datuje od roku 1998. Tehdy se vlastníkem upadajícího pivovaru s výstavem 30 tisíc hektolitrů stala česká společnost Pivovar Svijany s. r. o., (po roce 2005 Pivovar Svijany, a. s.). Loni pivovar uvařil už celkem 728 tisíc hektolitrů piva. Oproti roku 2023 to znamenalo celkový nárůst o 11% a nárůst zahraničních prodejů o 10%.

 

Tím, na čem si představitelé pivovaru Svijany zakládají a co jsme v průběhu návštěvy slyšeli mnohokrát, je důraz a hrdost na tradiční výrobní postup. Tím je tzv. dvourmutový způsob vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobé zrání piva v ležáckých sklepích. Pro výrobu sedmnácti převážně nepasterizovaných piv se zde používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, voda z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. 

Pivovar SvijanySoučasná varna v Pivovaru Svijany / se svolením Pivovaru Svijany

Do svého rozvoje Pivovar Svijany v uplynulých letech investoval více než jednu miliardu Kč. Významnou investicí byl odkup chátrajícího svijanského zámku od soukromého vlastníka a jeho rekonstrukce. Zámek Svijany byl odjakživa spojen s pivovarem a v roce 2016 se znovu otevřel pro veřejnost. Ta může kromě prohlídky zámeckých prostor absolvovat i exkurzi v samotném pivovaru Svijany a poznat tradiční výrobu českého piva na vlastní oči.

Největší dosavadní investice byla dosud 100 milionů Kč do stáčírny plechovek v roce 2017. A nyní, po několika měsících zkušebního provozu, začala naplno sloužit největší loňská investice – linka na plnění sudů KEG s moderními robotickými systémy.

„Nová linka, na níž pivovar vynaložil celkem kolem 50 milionů Kč, má zhruba stejnou kapacitu jako dosavadní zařízení, tedy asi 240 sudů za hodinu. Je však podstatně modernější a nesrovnatelně spolehlivější. Narozdíl od staré linky dokáže automaticky plnit a manipulovat i patnáctilitrové sudy, které tvoří stále větší podíl produkce pivovaru“ uvedl svijanský sládek Petr Menšík.

Letos pivovar čeká další velice náročný projekt – modernizace a rozšíření varny. Varna je srdcem každého pivovaru a investice zvýší kapacitu varny téměř dvojnásobně. Její obsluha ocení, že už nebude muset pracovat i přes víkendy a svátky.

„Ani v tomto případě se rozšířením nijak nezmění vlastní výrobní postup svijanského piva, jen se kapacita výroby přizpůsobí stále rostoucí poptávce. Chceme totiž bez výhrad dostát našemu mottu ‚Naše pivo je jiné tím, že je stále stejné‘,“ přibližuje charakter prací sládek Petr Menšík.

Ve varně se vyrábí základ budoucího piva - mladina. Různé pivovary k tomu využívají různé postupy; Svijany zůstávají věrné pro české pivo typickému způsobu. Při něm se slad po vyčištění a drcení ve správném poměru smíchá s vodou z vlastních vrtů, čímž vzniká tzv. vystírka. Ta se pak již pod názvem rmut zahřívá na různé teploty, při nichž se pomocí sladových enzymů mění ve sladu obsažený škrob na jednodušší cukry.

Proces vaření piva / se svolením Pivovaru Svijany

Celý tento proces probíhá ve vystírací a rmutovací pánvi a pokračuje ve scezovací kádi, v níž se odděluje cukerný roztok (sladina) od mláta. Vzniklá sladina se pak v mladinové pánvi vaří s chmelem přidávaným postupně v několika dávkách. Výsledná horká mladina se poté zchlazuje a postupuje do další fáze výroby – kvašení, která ve Svijanech jako již jediném větším pivovaru probíhá v otevřených kvasných kádích na spilce.

Ve varně je současně rozpracováno několik várek, každé dvě hodiny ji opouští jedna várka mladiny připravena pro kvasný proces. 

„Práce budou zahájeny v průběhu letošního roku a vyžádají si náklady přes 120 milionů Kč,“ doplnil ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

napsal Jan Švéda

Zdroj: Pivovar Svijany

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.