Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Je vůbec možné, že antioxidanty neprospívají lidskému zdraví?

Je vůbec možné, že antioxidanty neprospívají lidskému zdraví?

Redakce Babinet

Odborníci zpochybňují závěry studie přezkoumávající výrobky proti stárnutí.

Nedávno proběhla naším tiskem (např. Právo 3.3.2007) překvapivá sdělení odvolávající se na výsledky metaanalýzy vybraných prací, provedené v Dánsku. Dle této studie doplňky stravy s vitaminy a antioxidanty lidskému zdraví neprospívají. Je samozřejmé, že to přitáhlo pozornost nejenom čtenářů, užívajících léta tyto doplňky a profitujících z jejich účinků, ale i odborníků z oblasti výživy. Ti vážně pochybují o studii, která měla dokázat, že vitaminové doplňky stravy s antioxidanty nepůsobí příznivě na zdravotní stav obyvatelstva.

„Závěry studie byly předem určené a teprve pak se hledala vědecká fakta na jejich podporu,” prohlásil Dr. Andrew Shao, viceprezident pro vědecké záležitosti a regulaci Výboru pro zodpovědnou výživu v USA.

Čím studie překvapila?

Práce byla zveřejněná v únorovém vydání Journal of the American Medical Association (JAMA). Její závěr uvádí, že nebyl nalezen přesvědčivý důkaz o podpůrných účincích antioxidačních doplňků stravy na prodloužení života. Navíc studie uvádí, že beta-karoten, vitamin A a vitamin E dokonce riziko úmrtí zvyšují. V této práci se analyzovaly výsledky řady předcházejících studií (metodou tzv. metaanalýzy), což přineslo určitá témata k diskusi, ale vzhledem k nedostatkům, jež si uvědomují i sami autoři, tato práce neposunula kupředu znalosti o antioxidantech a o jejich roli při podpoře lidského zdraví.

Jaké tedy byly nedostatky vědecké metody, kterou autoři použili? Metaanalýze byly totiž podrobeny studie provedené na naprosto nesrovnatelných vzorcích populace. Zdravotní účinky antioxidantů byly sledovány jak na průměrných skupinách lidí vybraných z tzv. široké veřejnosti, tak na výběrových skupinách pacientů, kteří se léčili na srdečně-cévní, ledvinové a revmatické obtíže. K dalším nedostatkům studie patří, že metaanalýze byly podrobeny práce provedené s různorodými antioxidanty, které měly zcela dolišnou biologickou dostupnost i mechanizmus působení, a tyto antioxidanty byly podávány v různých, vzájemně neporovnatelných dávkách, a to po různě dlouhou dobu a v nejrůznějších kombinacích. Navíc autoři jednotlivých studií využívali různé laboratorní vyhodnocovací metody stanovení účinku antioxidačních látek.

Proč tato práce vědce tolik podráždila?

Vědecký poradce Evropské federace asociací výrobců produktů pro zdraví (European Federation of Associations of Health Product Manufacturers) Dr. Derek Shrimpton o studii prohlásil: „Tato vědecká práce znehodnocuje závěry kvalitně provedených jednotlivých vědeckých pokusů a neoprávněně jim nadřazuje výsledky statistické analýzy všech publikací ve vědecké literatuře, které však nejsou vzájemně srovnatelné. Navíc vůbec nebere ohled na jejich kladné stránky.“

Stejný názor se odráží i v prohlášení vědeckého poradce Britského výboru pro odpovědnou výživu (UK Council of Responsible Nutrition) Prof. Davida Richardsona, který upozornil na to, že cílem kritizované studie bylo analyzovat význam antioxidantů jen při prevenci nemocí. Bioaktivní doplňky stravy jsou však určené i k doplňování stravy zdravých jedinců. Jejich strava některé antioxidační látky (např. selen) již vůbec neobsahuje nebo je obsahuje v nedostatečném množství. Užívání těchto látek proto nemá vždy za cíl pouze prevenci, léčbu nebo zmírnění nemocí. Profesor Richardson řekl: „Zdroje pro tuto studii jsou velice různorodé. Proto závěry, ke kterým dospěla, leží zcela mimo rámec důkazů podaných dřívějšími studiemi, které byly porovnávány.“

Antioxidanty jsou zdraví prospěšné

Dr. Hirobumi Ohama z japonského Institutu pro zdravé potravinové normy (Institute for Heath Food Standards) řekl: „V některých studiích jsou hodnoty úmrtnosti v porovnávaných skupinách (tj. skupina, která brala antioxidanty, a kontrolní skupina) natolik odlišné, že použití tak různorodých údajů může znehodnotit jejich věrohodnost.“

„Autoři studie v závěru uvedli, že antioxidační doplňky stravy nemají žádný účinek na úmrtnost. Ale až potom výzkumníci rozdělili vybrané klinické pokusy na „vysoce rizikové“ a „méně rizikové“, přičemž pro toto rozdělení použili svá vlastní kritéria. Statistický význam účinků na úmrtnost zůstává tedy vysoce sporný,” shrnul Dr. Shao. Vědci souhlasí s tím, aby spotřebitelé nadále užívali antioxidační doplňky stravy za účelem prospěšných účinků těchto doplňků.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz