Halušky se zelím nejsou jen jídlo. Jsou rovněž symbolem spojení rodinného stolu, tvrdé práce na poli a poctivé kuchyně. Tento tradiční pokrm, hluboce zakořeněný ve středoevropské kultuře, představuje jednoduchost, kterou si každý zamiluje na první ochutnání. Kombinace vláčných a nadýchaných halušek, které známe také jako střapačky, kysaného zelí a voňavoučké slaniny vás nemůže neuchvátit. Ve své prostotě je to kombinace vyloženě geniální a není divu, že pokrm si získal věhlas i daleko za slovenskými hranicemi.
Harmonie v každém soustu
Halušky jsou parádním a téměř dokonalým příkladem toho, jak základní suroviny mohou dohromady tvořit jedno malé velké mistrovské dílo. A přitom nejde o nic jiného, než o drobné kousky těsta z mouky, vody, vajec a brambor, které se vaří v osolené vodě. Když vyplavou napovrch, máme hotovo a bezpečně víme, že výsledkem budou krásně měkké kousky. Po scezení se halušky smíchají s kysaným zelím nebo brynzou. Pokrm je nakonec doplněný křupavou slaninou a chutě spolu hrají úžasně. Kyselost zelí kontrastuje s jemnými haluškami, brynza haluškám dodává sametovou texturu a slanina jídlu zajišťuje jedinečný šmrnc.
Brynzové halušky se slaninou / Wikimedia Commons, Public domain
Od chudého venkova po slavnostní stoly
Původ halušek můžeme vystopovat až někam do horských oblastí Slovenska a severní části Maďarska, kde jedním z mála dostupných zdrojů potravy byly brambory. Ty se v Evropě začaly pěstovat až v 17. století a rychle díky své výživnosti a všestrannosti získaly na popularitě.
Mimořádně oblíbené byly mezi pastýři, kteří pochopitelně potřebovali vydatné jídlo. Takové, které bylo levné, výživné a co do podmínek, muselo být lehce připravitelné i v těch obzvláště krušných. Zelí, které na zimu hojně nakládalo, už pak bylo jen vhodným doplňkem. Slanina, často uzená přímo v domácnostech, pak dodávala pokrmu prvek něčeho luxusnějšího navíc.
Příběhy z horských vesnic hovoří nejen o tom, jak se halušky stávaly základem každodenního jídelníčku, ale také o tom, jak byly součástí slavnostních tabulí. To díky nim se do halušek začala postupně přidávat smetana, sýr nebo bylinky. Jídlo tak získávalo na slavnostnějším charakteru a poptávka po něm se zvyšovala.
Vznik halušek aneb Příběh pastýře
Říká se, že první halušky vznikly jako improvizace osamělého pastýře, který měl po ruce jen mouku, vodu a brambory. Tento příběh o jednoduchosti a kreativitě přežil staletí a skutečně koluje dodnes. Legendy dále praví, že halušky byly také oblíbeným pokrmem při žních, kdy rolníci potřebovali dostatek energie na celodenní práci.
Pozoruhodný je i příběh o tom, jak se halušky dostaly na šlechtické stoly. Podle pověsti byly poprvé servírovány během honosné hostiny na Oravském hradě, kde kuchaři improvizovali a místo drahých surovin použili brambory a zelí. A to údajně zcela schválně a škodolibě. Očekávali, že šlechtu tiše poníží, ale nastal pravý opak. Jídlo si získalo takovou oblibu, že se postupně rozšířilo i mezi měšťanstvo. Cesta halušek je tak velmi klikatá a ne úplně typická. Vznikly jako jídlo rolníků a skokem se dostaly rovnou ke šlechtě. K měšťanstvu až poté, což u většiny jídel bývá naopak.
Haluškové zajímavosti
I když jsou halušky vedle všech světových luxusních jídel pokrmem možná obyčejnějším, na zajímavostech jim to ani zdaleka neubírá.
- V některých oblastech Slovenska se do halušek místo zelí přidává brynza. To jídlu pochopitelně zcela mění charakter.
- Halušky se zelím bývaly pokrmem spojeným s úctou k půdě a rodině. Každý člen k přípravě pokrmu pak nějakým způsobem přispíval.
- Ve slovenské obci Turecká se každoročně pořádají mistrovství světa v přípravě halušek, což svědčí nejen o soutěživém duchu, ale také o jejich významu v národní kuchyni.
- Odborné prameny se poměrně výrazně liší, jde-li o halušky. Některé uvádí, že jedinou správnou variantou jsou pouze halušky se slaninou. Jiné zase říkají, že halušky a střapačky jsou jedno a totéž, přičemž zelí i brynza jsou samozřejmostí.
Oblíbenost ve světě
Halušky zůstávají především pokrmem střední Evropy, ale díky Slovensku a také českým komunitám si našly cestu i do světa. Ve Spojených státech například existují slovenské restaurace, které halušky nabízejí jako jeden z hlavních pokrmů. Také na jídelních lístcích ve Vídni, Budapešti nebo Mnichově najdete halušky v restauracích, které se specializují na středoevropskou kuchyni.
Recept na halušky se zelím
Pokud jste se doteď báli připravit si halušky doma, obavy stranou. S naším receptem je hravě zvládnete za pár chvil i vy. Nejde o nic složitého a můžete si být jisti, že si doma skvěle pochutnáte. My jsme pro vás vybrali variantu se zelím.
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor
- 200 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 300 g kysaného zelí
- 150 g slaniny
- 1 cibule
- sádlo nebo máslo
Postup:
- Oloupejte brambory a nastrouhejte je na jemno.
- V míse je smíchejte s moukou, vejcem a solí. Musí vám vzniknout husté těsto.
- Těsto protlačte přes haluškovač (nebo nakrájejte na malé kousky) přímo do vroucí osolené vody.
- Vařte, dokud halušky nevyplavou na povrch, poté je sceďte.
- Na pánvi rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu.
- Přidejte kysané zelí a poduste.
- Smíchejte halušky s podušeným zelím a slaninou.
- Podávejte horké a případně ozdobené čerstvými bylinkami.
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky
https://sk.wikipedia.org/wiki/Halu%C5%A1ky
https://www.recepty.eu/recept/halusky-se-zelim-a-uzenym-masem
http://ciculka.cz/halusky-se-zelim-a-bryndzou-recept/
Vaše názory
Myslím, že pravé halušky jsou s brynzou.
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.