Skoro každý Čech prvního ledna obědvá nějaký pokrm z čočky. Věří totiž, že čočka mu zajistí plnou peněženku po celý rok. Tuto starou tradici zná skoro každý. Málokdo ale ví, že zatímco většina vánočních tradic má křesťanský původ, čočka je výjimkou. Křesťanský nový rok totiž začíná už první adventní neděli a v církvi se příliš neslaví.
Tato tradice vznikla čistě jen z podobnosti čočky a peněz (mincí). Hojnost však vždy symbolizoval třeba také hrách. Před silvestrovskou nocí se podle staročeských tradic dělala zabíjačka a typickým večerním i novoročním pokrmem byl ovar, ale třeba také ouška. Na první den nového roku se naopak nikdy nedělala drůbež, zajíc či králík - podle tradice nemělo být nic, co by rychle uteklo, aby od sebe lidé neodehnali štěstí.
Zařaďte čočku do svého jídelníčku / Depositphotos.com
Pro zdravější tělo
Ze všech těchto zvyků se čočka udržela nejdéle. Ať už na tradice věříte nebo ne, určitě nebudete litovat její zařazení do svého jídelníčku. „Čočka je velmi komplexní potravina, která přispívá k celkovému zdraví. Nejen zasytí, ale dodá tělu energii, spoustu vlákniny, dostatek bílkovin, železo, mangan i vitamín B6. Není divu, že ji lidstvo konzumuje už 4000 let,“ říká Milan Linka ze společnosti Orkla Foods.
Existuje asi padesát různých druhů čočky, a tak se nemusíte bát, že by šlo o monotónní pokrm. Zkuste si tedy z novoroční tradice udělat rovnou předsevzetí na celý nový rok: Zkuste čočku konzumovat častěji než jen v první lednový den. Doporučuje se dát si pokrm z čočky jednou týdně.
Polévka, salát i příloha
„Luštěniny by měly mít své místo v každé domácí kuchyni. Čočku dvou barev můžete použít do polévek, které se tím hezky zpestří, zahustí a zvýší své nutriční hodnoty. Své místo má také při přípravě salátů, pomazánek nebo jako příloha,“ vysvětluje Martin Moučka, jednatel společnosti Foodish. Jednou to může být klasická čočka na kyselo, jindy polévka. Připravit si můžete i lehký salát z čočky.
zdroje: Milan Linka ze společnosti Orkla Foods, Martin Moučka, jednatel společnosti Foodish, nzip.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.