Většina z nás si neumí představit silvestrovskou oslavu bez bublinek, jen málokdo ale ví, jak se sekt nebo třeba prosecco správně skladuje a podává. Přinášíme hned několik tipů, díky kterým dostane váš letošní přípitek úplně jiný rozměr.
Dejte šumivému vínu na čas
K přípravě silvestrovských pochutin v podobě chlebíčků, jednohubek a chutného slaného pečiva nezapomeňte i na šumivý přípitek, který stejně potřebuje vaši péči a pozornost. Ať už bude vaší letošní volbou sekt, italské prosecco anebo španělská cava, rozhodně jejich čas na vychlazení nepodceňujte.
Jak na silvestrovský přípitek / Freepik
„Lahev dejte do lednice ideálně den předem a najděte ji takové místo, aby nedocházelo k velkému otřesu během otevírání a zavírání dveří. Snažte se, aby bylo šumivé víno včasně vychlazeno, protože by bylo velkou chybou vkládat jej na poslední chvíli do mrazáku. Mohlo by totiž utrpět šok, který by se mohl neblaze projevit na jeho chuti. Pokud je vaše lednička přeplněna jídlem, zkuste lahev nechat v místnosti, kde panují chladnější teploty. Nechte ji odpočívat na temném místě a podávejte při teplotě mezi 4 a 6 °C,“ radí hlavní sommelierka Denisa Kolaříková.
Otevírání láhve bez doprovodu exploze
Každý z nás jednou zažil situaci, kdy se při otevření šumivého vína proletěla zátka po celém pokoji, nad hlavami všech pozvaných přátel, rodinných příslušníků a sousedů. Aby toho nebylo málo, skoro celý obsah láhve explodoval. Pakliže přemýšlíte nad tím, jak této situaci letos předejít a nikoho korkem neohrozit, měli byste šumivé víno nechat odpočívat na správném místě a při správné teplotě.
„Nejprve odstraňte horní část kapsle na hrdle láhve a otočením očka uvolněte drátěnou sponu - agrafu. Láhev by měla být nakloněna pod úhlem 45 stupňů. Uchopte korkovou zátku společně s agrafou a pomalinku otáčejte jedním směrem, než se korek uvolní. Otáčejte lahví, nikoliv korkem,“ radí sommelierka Denisa Kolaříková.
Správná sklenice naplněná do poloviny
Druhů sklenic existuje nepřeberné množství, a pakliže si říkáte, že je přeci jedno, kterou vyberete, věřte, že opak je pravdou. „V minulosti se šumivá vína pila vždy ze širokých sklenic typu miska nebo ze štíhlých sklenic nazývaných „flétna“, v posledních letech se do popředí dostávají širší sklenky tvarem podobné květu tulipánu. V nich se totiž lépe rozvine aroma sektu, které pomalu stoupá úzkým hrdlem ven. Můžeme se setkat s tím, že některé sklenky mají laserem narušené dno. To umocňuje jemné řetízkování bublinek až na hladinu sektu,“ vysvětluje sommelierka Denisa Kolaříková a dodává, že by se mělo šumivé víno nalévat zhruba do poloviny sklenice.
zdroj: článek vznikl ve spolupráci se sommelierkou Denisou Kolaříkovou
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.