Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Cukroví pro celiaky: Praktické tipy na cukroví bez lepku sepsala specialistka na zdravé stravování

Cukroví pro celiaky: Praktické tipy na cukroví bez lepku sepsala specialistka na zdravé stravování

14.12.2024 - redakce Babinet.cz

Byla u vás zjištěna celiakie v rodině, nebo se jen ohlásila bezlepková návštěva na Vánoce? Máte tedy pár dní na to, připravit alespoň dva druhy cukroví bez lepku. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není.

 

Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

bezlepkové cukroví

foto / Freepik

Tip č. 1: Pokud nemáte zkušenosti s kombinacemi jednodruhových mouk, vsaďte na hotovou bezlepkovou směs. Např. Univerzální směs bez lepku od Labety využijete nejen na vánoční cukroví, ale připravíte s ní snadno i kynuté knedlíky, koláče, chléb, bábovku, palačinky, dorty, pizzu a mnoho dalšího. Směs je vychytanou kombinací surovin, díky kterým se vám upečené kousky nebudou rozpadat.

Tip č. 2: Pořiďte si do zásoby jemně mleté ovesné vločky bez lepku. Vykouzlíte s nimi snadno zdravější verzi marokánek nebo voňavé jablečné hrudky. Když obojí polijete čokoládou, máte úspěch zaručen.

Tip č. 3: Nemáte náladu na styl pečení pokus/omyl a chcete mít 100% jistotu, že to i na poprvé vyjde? Nepečte! Jednoduše vyrobte nepečené cukroví. Kombinace ořechů, sušeného ovoce, kakaa, bezlepkových sušenek či piškotů a ořechových másel. Vždy se vám podaří chutná hmota, kterou stačí vyválet v mletém kokosu a nasázet do mini cukrářských košíčků. A pokud přeci jen máte chuť na „klasiku“, ale netroufáte si na experimenty, sáhněte po hotových směsích, které už jsou namíchány tak, aby se cukroví povedlo na první dobou i začátečníkům. V nabídce Labeta seženete směs na linecké, rohlíčky i perníčky.

Tip č. 4: Mouku klidně vynechte a zaměřte se na přirozeně bezlepkové druhy cukroví. Kokosky, opilé švestky v čokoládě, arašídová kolečka, makové hvězdičky, ořechové vanilkové rohlíčky...Mouka? Nikde…

Tip č. 5: K Vánocům se hodí kokos a z kokosové moučky lze připravit mnoho druhů cukroví. Sehnali jste v obchodě jen strouhaný kokos, navíc hrubý? Jednoduše ho přetvořte pomocí kuchyňského robotu či mixéru na jemný prášek. Hned se s ním bude lépe pracovat.

Tip č. 6: Mandlová mouka nikdy nezklame. Do cukroví je jako dělaná, navíc je voňavá a přirozeně sladká. Pro extra lahodnou chuť lineckého cukroví bez lepku nahraďte část Univerzální směsi bez lepku jemně mletou mandlovou moukou. Výborné!

Tip č. 7: Skvěle poslouží i luštěniny. Může to znít zvláštně, mouka z červené čočky je však pro pečení bez lepku skvělou ingrediencí. Z fazolí zase můžete připravit alternativní verzi známých brownies. Stačí je rozkrájet na malé čtverečky, ozdobit bílou čokoládu a další druh cukroví je na světě.

 

Zdroj: Článek pro vás ve spolupráci se značkami Labeta a Iswari připravila lektorka zdravého životního stylu Ing. Kamila Metzová

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz