Název Chicken Tikka Masala je pojem, který k životu probouzí chuťové pohárky. Tento pokrm v sobě spojuje chuť Indie a vliv západní kuchyně. Ať už jste fanouškem kari, nebo jen hledáte něco nového, toto jídlo vás svou jedinečností a kořeněnou vůní naprosto okouzlí.
Když jídlo neznáte, může vám na první pohled připadat, že jde jen o další pokrm v celé té nekonečné kari řadě. Není tomu ale tak. Prim zde hraje netypické spojení nejrůznějšího koření, smetany, rajčat a krémovitosti. Snoubí se zde například kouřivost papriky, výraznost fenyklu a podmanivost římského kmínu. To vše zjemněno a ozvláštněno skořicí. Pokrmu se tak musí nechat, že jeho obliba neroste náhodou.
Chicken Tikka Masala / Freepik
Chicken Tikka Masala pod drobnohledem
Jde o pokrm skládající se z kousků kuřete marinovaných v kořeněném jogurtu, které se pečou nebo grilují. Poté se zalijí hustou, rajčatovou omáčkou s jemně pikantním nádechem. Kuřecí tikka se tradičně připravuje v tandooru, což je hluboká indická hliněná pec. Dnes ale není ničím výjimečným, že příprava probíhá také na klasickém grilu či v troubě. Samotná omáčka je pak jemně pikantní, krémová a plná koření jako je zmíněný kmín, koriandr, garam masala a někdy i trochu chilli.
Vznik a původ
Chicken Tikka Masala je pokrmem s nejasným původem. I když mnoho lidí předpokládá, že má své kořeny v Indii, což se zkrátka tak nějak nabízí, je pravděpodobnější, že vznikl ve Velké Británii v 20. století. Podle jedné z teorií se tak stalo ve chvíli, kdy britský zákazník jedné v indické restauraci přednesl svou stížnost. Nelíbilo se mu, že jeho kuře je příliš suché. Šéfkuchař poté improvizoval a přidal do jídla rajčatovou omáčku s kořením a smetanou, aby jej celkově udělal šťavnatějším.
Pozoruhodné zajímavosti
Pojďme se nyní podívat na několik zajímavostí, které dělají z Chicken Tikka Masala tak výjimečný pokrm, jakým dnes rozhodně je.
· Toto jídlo je bezesporu považováno za symbol indické kuchyně, ale většina Indů si jej doma paradoxně téměř nikdy nevaří.
· Dnes je Chicken Tikka Masala jedním z nejoblíbenějších jídel ve Spojeném království a mnoho lidí jej automatická považuje za "britské národní jídlo".
· Jeden jediný recept neexistuje. Každý kuchař může má svou osvědčenou kombinaci koření a omáčky. Ve výsledku se tak pokrm vždy bude trochu lišit.
· Oblíbenost tohoto jídla vedla k vytvoření vegetariánských verzí, kde se kuře nahrazuje například paneerem (indickým sýrem).
· Chicken Tikka Masala se objevuje nejen na talířích, ale i v kulturním povědomí. Například britští politici jej zmínili v debatách o multikulturalismu.
· Tento pokrm je v indických restauracích jedním z nejvíce objednávaných jídel.
Recept na Chicken Tikka Masala počesku
Chicken Tikka Masala je skvělou volbou, když máte chuť na něco exotického, a přitom ne příliš složitého. Tento recept je snadno přizpůsobitelný českým podmínkám a zaručeně vaši rodinu či hosty potěší. Vás osobně pak rozhodně rozradostní jeho blesková příprava.
Ingredience na marinádu:
- 500 g kuřecích prsou
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky mletého koriandru
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička garam masaly
- 1 lžička mletého kmínu
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
- sůl a pepř podle chuti
Ingredience na omáčku:
- 2 lžíce másla nebo oleje
- 1 cibule, najemno nakrájená
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička nastrouhaného zázvoru
- 400 g rajčatového protlaku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžičky garam masaly
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička kari
- sůl a pepř podle chuti
- čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
- V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu.
- Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky a s marinádou promíchejte. Nechte odležet minimálně 2 hodiny (ideálně přes noc) v lednici.
- Namarinované kuřecí kousky buď opečte na grilu, nebo je pečte v troubě na 200 °C zhruba 20 minut, dokud nebudou propečené.
- Na pánvi nyní rozpusťte máslo nebo rozehřejte olej a smažte cibuli, dokud krásně nezesklovatí. Přidejte česnek a zázvor, a restujte další 2 minuty.
- Poté přidejte rajčatový protlak, smetanu a koření.
- Omáčku nechte probublávat na mírném ohni asi 15 minut, dokud se chutě neprolnou.
- Do omáčky přidejte upečené kuřecí maso a promíchejte. Nechte vše vařit dalších 10 minut, aby maso chutě omáčky vtáhlo.
- Podávejte s rýží nebo naanem a ozdobte čerstvým koriandrem.
napsala Bára klímová
https://www.recipetineats.com/chicken-tikka-masala/
https://www.youtube.com/watch?v=BOKdsepCrbc
https://fresh.iprima.cz/recepty/kureci-tikka-masala-0
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.