Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Květy levandule mají v kuchyni široké využití. Vyrobte si všestranný sirup nebo olej

Květy levandule mají v kuchyni široké využití. Vyrobte si všestranný sirup nebo olej

1.7.2024 - redakce Babinet.cz

Když se řekne levandule, hned se nám vybaví Provence. V současné době se ovšem její obliba rozšířila do celého světa, a tudíž ji není třeba dlouze představovat. Její omamná vůně a zářivé květy v modro-fialových odstínech přispívají k letní pohodě na nejedné české zahradě. Svou typickou vůní a léčivými účinky si získala srdce mnoha lidí a právem se řadí mezi nejoblíbenější bylinky vůbec.Levandule je silně aromatická bylinka původem z Persie.

 

Díky protizánětlivým a antibakteriálním účinkům má své místo ve farmacii, kosmetickém průmyslu i kuchyni, kdy posledně jmenovaná oblast je právě ta, která nás bude v tomto článku nejvíce zajímat. Co se zdravotní oblasti týče, využívá se k hojení ran a jako účinný prostředek na kožní vyrážky, akné či ekzémy[1]. Levandulové silice upravují zažívání a zařídí klidný spánek. Pokud za sebou máte těžký den, bolí vás žaludek, jste vystresovaní nebo vás škrábe v krku, levandule vám uleví.

levandulový sirup

foto / Pixabay
 

S levandulí se dá v kuchyni přímo kouzlit. Mějte ale na paměti, že ne každá je určena ke konzumaci. Pokud ji nemáte z vlastní zahrádky, ale jdete pro ni do obchodu, ujistěte se, že není ošetřena žádným postřikem. Jistotou jsou sušené květy v bio kvalitě, určené k přípravě čaje a odvarů, nebo živé rostliny v sekci s bylinkami.

1. koření

Při vaření a pečení využijete květy i listy. Stejně jako u máty nebo tymiánu to ale nesmíte přehnat s množstvím. Stačí špetka a pokrm hned získá výraznou vůni a chuť. A do čeho se levandule nejlépe hodí? Rozumí si s kuřecím, hovězím i rybím masem, houbami, tvrdými sýry a také sladkými dezerty. Výborná je do marinád, dresinků a do bylinkového másla.

2. cukr

Domácí levandulový cukr se báječně hodí do pečených i nepečených dezertů stejně jako k oslazení čaje. Vyrobíte ho za pár minut na stejném principu jako cukr vanilkový. Na hrnek třtinového cukru použijte lžičku sušených květů a vše spolu rozmixujte. Pokud chcete cukr jen navonět a nestojíte o levandulovou příchuť, směs jen zamíchejte a nechte stát v dobře uzavřené skleničce. Aroma levandule do cukru prostoupí. 

3. med

Také med z levandule vás překvapí svou vůní i chutí. U nás není tolik rozšířen, nicméně doporučujeme určitě vyzkoušet. Jak na něj?

4. zmrzlina

Zkusili jste přidat levanduli do zmrzliny? Kombinace sladké vanilky a omamné levandule je bezkonkurenční. Prostě květy přimíchejte do vaší oblíbené zmrzlinové směsi a dejte mrazit. Levandule se hezky snoubí i s ovocnými příchutěmi. Vyzkoušejte ji třeba s borůvkami nebo malinami.

5. olej

Levandulový olej je skvělý na potírání popálenin, ran, vyrážek i k masáži. Využijete ho také do salátů a různých marinád. Výroba je navíc velmi jednoduchá. Potřebujete jen 250 g sušených levandulových květů, které nasypete do lahve, zalijete litrem kvalitního oleje, uzavřete a necháte 14 dní louhovat. Po dvou týdnech olej přecedíte přes plátýnko a máte hotovo. Aby vám dlouho vydržel, skladujte ho na tmavém a chladném místě.

6. všestranný sirup

Levandulový sirup je báječným základem pro domácí limonády, hodí se k dochucení a oslazení čaje a využijete ho i při přípravě dezertů. Kapka sirupu báječně doplní i letní drinky. A ač se to mnohým bude zdát nemožné, je výborný také do kávy. Dejte si pár kapek do vašeho latté nebo cappuccina a navrch lehce promněte pár sušených kvítků. Přivřete oči a jste rázem uprostřed levandulových polí. Sirup se báječně hodí i při přípravě ledové kávy.

A jak si ho doma sami připravíte? Je to jednoduché:

V 1 litru vody svařte 100 g levandulových květenství a 1 bio citron na plátky, poté odstavte a nechce cca 24 hodin louhovat. Posléze přeceďte. Hotový výluh přiveďte znova k varu, přidejte 1 kg cukru a míchejte do rozpuštění. Přelijte do čistých sklenic. Skladujte v chladu.

7. kandovaná ozdoba

Čerstvé květy levandule se dají také kandovat. Namočte je do rozšlehaného bílku, obalte v cukru a dejte sušit. Nejlépe to jde na nízký stupeň v sušičce potravin. Kandované květy uložte do vzduchotěsné nádoby a využijte k ozdobení dortů nebo minidezertů. 

napsala Andrea Pastirčáková

zdroje:

[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37202896/

https://fresh.iprima.cz/

www.bezhladoveni.cz

redakce Babinet.cz

 

 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz