Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Kuchyně s vůni Provence. Domácí levandulový med potěší všechny smysly

Kuchyně s vůni Provence. Domácí levandulový med potěší všechny smysly

12.7.2022 - AndreaP.

Med je oblíbeným sladidlem už od dávných dob, kdo by si nepamatoval již z dob našich (pra)babiček čaj s medem či chleba s máslem pokapaný medem. Avšak v dnešní době se nám na talíř dostávají i netradiční druhy medu z celého světa, které rozhodně stojí za to vyzkoušet. Naše babičky je zřejmě ještě neznaly, nicméně my je můžeme ochutnat a dokonce si některé i doma vyrobit. Jako třeba právě tento domácí levandulový med.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 2 hrsti rozemletých levandulových květů
  • 1 l vody
  • 3 citróny
  • kousek celé skořice
  • 1,5 až 2 kg květového medu

 

Rozemleté levandulové květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citróny s celou skořicí a necháme dvacet minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citróny a skořicí necháme zhruba 1 den vylouhovat. Poté scedíme a přilijeme připravený květový med. Uchováváme v chladu. Tento domácí levandulový med chutná skvěle na čerstvém chlebu s máslem.

Pokud nemáte doma k dispozici květový med, nic není ztraceno, přinášíme recept i na tento případ, kde budeme postupovat klasicky s použitím cukru.

 

Potřebujeme:

  • 2 hrsti rozemletých levandulových květů
  • 1 l vody
  • 3 citróny
  • kousek celé skořice
  • 1,5 až 2 kg cukru

Rozemleté levandulové květy dáme stejně jako v prvém případě dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citrony s celou skořicí a necháme 20 minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citrony a skořicí necháme zhruba 1 den vyluhovat. Poté scedíme, přisypeme cukr a za občasného míchání jej necháme nad plamenem rozpustit. Poté ještě chvíli povaříme, dokud není konzistence medu ideální. Ještě horký med naplníme do vymytých a vysušených skleniček.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip