Rané brambory jsou jednou z prvních plodin, které lze na konci jara či začátku léta sklízet. Jsou nejen chutnější, ale také zdravější než brambory pozdní. Jejich jedinou nevýhodou je, že se nedají skladovat dlouhou dobu a jedná se tak o sezónní surovinu, kterou si můžeme vychutnat jen pár týdnů v roce.
Rané brambory patří již k tradičním plodinám, jejich pěstování však není vůbec jednoduché. Je potřeba zvolit správnou odrůdu (ne všechny jsou totiž pro pěstování raných brambor určené), vhodné prostředí a adekvátní technologie. Důležitou roli hraje také dostatečné zavlažování a optimální teplota půdy.
foto / Freepik
Velmi rané brambory se sklízejí 90–100 dní po výsadbě, rané brambory se pak mohou sklidit ještě o 10 dní později. Oba typy raných brambor se sklízejí většinou v období od 16. května do 30. června. Poslední zásoby raných brambor je vhodné zkonzumovat do Vánoc, pak již ztrácejí nejen svou lahodnou chuť, ale také výživovou hodnotu.
Rané brambory poznáte od těch pozdních již na první pohled. Jelikož se vlastně jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají mnohem menší a jejich slupka je světlejší, velmi tenká a snadno se loupe. Obsahují více vody a bílkovin a naopak mnohem méně škrobu než odrůdy pozdní, díky čemuž jsou lehčí, křehčí a především lépe stravitelné. A jelikož se jedná o ty nejčerstvější brambory, které se nám na talíř mohou dostat, pyšní se také tou nejlahodnější chutí ze všech brambor na světě.
Rané brambory není vhodné před vařením dlouze namáčet, protože se z nich zbytečně vyplaví velké množství prospěšných látek. Jsou velmi snadné na přípravu, nejlépe chutnají uvařené ve slupce, ochucené solí a máslem.
Recept na závěr: Bramborová polévka s pestem z medvědího česneku
zdroj: Český bramborářský svaz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.