Sezóna českého chřestu trvá 2–3 měsíce, bílý již v obchodech seženete a zelený se objeví začátkem května. Chřest lékařský, lidově též špargl, býval za první republiky v Čechách velmi oblíbenou zeleninou. V rámci Evropy jsme se v jeho pěstování dokonce řadili na přední místa a nyní se opět stáváme chřestovou velmocí.
Jemná chuť chřestu vypěstovaného na Mělnicku je vyhlášená i v zahraničí. V dobách největší slávy se český chřest vyvážel na císařské dvory do Vídně, do Německa, Itálie i Francie a jeho světovému věhlasu se vyrovnalo snad jen plzeňské pivo. Později získal reputaci buržoazní lahůdky a jeho pěstování téměř vymizelo. Důvodem však spíše bylo socialistické zásobování, které nedokázalo sklizený chřest, který vyžaduje rychlé zpracování a šetrné zacházení, dostatečně rychle distribuovat k zákazníkům, a proto byla chřestová pole zlikvidována.
foto / Věra Strnadová (vEruska)
A jaký je rozdíl mezi bílým a zeleným chřestem?
Ve způsobu pěstování i zpracování. Bílý roste pod zemí bez přístupu světla, zelený naopak díky fotosyntéze získá svoji sytě zelenou barvu. Bílý se musí celý pečlivě oloupat, protože slupka může při vaření zhořknout. Zelený loupat není třeba, stačí jej umýt a odlomit dřevnaté konce. Čerstvý chřest praskne přesně v místě, kde končí dřevnatá část. Stačí jej povařit v osolené vodě 3-4 minuty, nebo „hodit“ na gril, osolit či jinak dochutit, a získáte dokonalou přílohu. například Chřestovou polévku se šafránem, Jarní vaječný salát s chřestem nebo Gratinovaný zelený chřest s pečenými brambory. Chřest můžete také třeba zapéct se šunkou a sýrem nebo použít jako přílohu k masům, do salátů nebo jakkoli vás napadne.
Připravte si: Krůtí smotanečky nacpané chřestem k prasknutí
Dlouhodobá konzumace může snižovat cholesterol, upravovat krevní tlak, regulovat hladinu cukru v krvi, má protizánětlivé účinky, působí preventivně proti infekcím močových cest, bojuje proti nadýmání, podporuje trávení a díky obsahu vitamínu E posiluje imunitní systém.
Který chřest si vybrat?
Odnést si z obchodu chřest, který nejen pěkně vypadá, ale bude i dobře chutnat, může být pro nezkušeného kupujícího náročné. Při nákupu by měl proto zákazník sledovat barvu, která by měla být svěží a jasná, a rovněž pružnost stonku. Čerstvý chřest nelze ohnout, stonky by neměly být zvadlé a místo odříznutí oschlé. Špičky výhonků mají být uzavřené, nikoli rozvinuté a vůně jemná a charakteristická.
napsala RŘ
zdroj: redakce, Český chřest, Kaufland
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.