Mrkev je kořenová zelenina, která je v české kuchyni oblíbená. Nejenže má vynikající chuť, ale je také velmi zdravá. Má v sobě mnoho pro zdraví důležitých prvků, za zmínku jistě stojí to, že je vynikajícím zdrojem vitamínu A, který je důležitý pro zdravé oči, kůži a imunitní systém. Také obsahuje vitamín C, který podporuje zdraví dásní a zubů.
Kořenová zelenina s vysokým obsahem karotenu (provitamín A), vitamínu B1, B2 a C, cukrů a bílkovin. Raná odrůda se nazývá karotka, pozdní pak mrkev. Má vynikající účinek na zrak a je močopudná. Je rovněž výborná pro žlučníkovou a jaterní dietu. Pro děti a jejich zdárný vývoj je naprosto nezbytná. Používá se do polévek, na příkrmy, do zeleninových pokrmů, do zeleninových salátů i nakládaných směsí.
foto / Freepik
Ale mrkev není pouze zdravou zeleninou. Má také řadu bonusů, které ji dělají nezbytnou součástí každé kuchyně. V prvé řadě lze mrkev snadno skladovat. V tomto směru je to naprosto nenáročná zelenina s dlouhou výdrží. Navíc, pokud máte vlastní zahrádku, můžete mrkev snadno pěstovat i sami.
Dalším bonusem mrkve je, že je velmi všestranná. Lze ji použít v mnoha různých receptech od sladkých až po slané. Může být použita jako příloha k masu (což si i ukážeme v receptu níže), jako součást zeleninových pokrmů nebo jako surovina do salátů. Mrkvový dort, mrkvová polévka, mrkvový salát nebo mrkvový džus jsou jen některé z nejoblíbenějších receptů, ve kterých se mrkev používá. A v neposlední řadě také mrkev dává pokrmům krásnou oranžovou barvu, což je v kuchyni velmi žádané.
Provitamín A obsažený v mrkvi tělo nejlépe využije, když jí konzumujeme buď začerstva jemně nastrouhanou, a nebo uvařenou. Mrkev krájíme a strouháme vždy až těsně před úpravou.
Praktické TIPY:
- Ruce při škrábání mrkve nezhnědnou, když je předem opláchneme v octové vodě. Skvrny na prstech po jejím čištění naopak zmizí, když je potřeme šťávou z citrónu.
- Zvadlou mrkev před čištěním namočíme do studené vody. Mrkev se tam zpevní a snadněji ji očistíme.
-
Chuť mrkve zlepšíme tak, že při jejím vaření přidáme do vody trošku másla a citrónovou šťávu.
-
Mrkev je nezbytný pomocník také při smažení. Pár koleček vhozených do omastku při smažení způsobí, že ten se nepřepaluje, a navíc pokrm získá na chuti.
-
Mrkev lze i sušit, a sice krájenou na tenké nudličky nebo kostičky.
A co si dnes z mrkve připravíme? Čerstvá a svěží jarní mrkev je ideální k tomu, abychom si jí ugrilovali. Vznikne nám tak vynikající příloha k masu.
Potřebujeme:
- svazek čerstvé jarní mrkve i s natí
- sůl
- lžička medu
- olivový olej
- petržel
Troubu zapneme a předehřejeme si jí na teplotu 180 stupňů.
Mezitím si každou mrkev jednotlivě řádně očistíme a odstraníme přebytečnou nať, ale ne celou, vždy zhruba 3 cm ponecháme. Teď nás čeká "nejtěžší část" receptu a sice, že každou takto očištěnou mrkev celou jemně potřeme olejem a naskládáme do pekáčku také lehce vytřeného olejem. Oleje není třeba moc, ale je důležité, aby opravdu pokrýval vždy celou mrkev. Osolíme.
Pekáček vložíme do trouby. Během pečení můžeme mrkev alespoň jednou obrátit. Po zhruba půl hodině (záleží na velikosti mrkve) potřeme tyto mrkve medem a necháme ještě chvíli dopéci pod grilem.
napsala Andrea Pastirčáková
zdroje:
https://www.nzip.cz/clanek/994-mrkev
kniha Kuchařský fortelník aneb Abeceda dobrých rad jak v kuchyni neprohrát od Jaroslava Vašáka
redakce
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.