Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Mrkev třikrát jinak, takhle ji snědí i děti

Mrkev třikrát jinak, takhle ji snědí i děti

10.9.2019 - redakce Babinet.cz

Podzim se hlásí o slovo a s ním jsou tady také typické podzimní plodiny. Aktuálně se sklízí například sladká výborná mrkev. Zkuste ty nejlepší recepty, do kterých ji jisto jistě použijete.

Mrkvová polévka

  • 2 malé cibule
  • 5 mrkví
  • ½ smetany na vaření
  • Zázvor
  • Sůl
  • Olej nebo máslo

Cibulky nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Poté přidáme nastrouhanou mrkev a asi centimetr nastrouhaného zázvoru. Opražíme  a když se všechno měkké, zalijeme vodou, krátce povaříme a poté použijeme ponorná mixér. Ve finále přidáme smetanu, sůl a ještě krátce povaříme.

Mrkvový koláč

  • 2 hrnky polohrubé  mouky
  • 2 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek cukru
  • ½ hrnku nadrcených ořechů
  • Kypřící prášek
  • ½ hrnku oleje
  • 4 vejce

Krém:

  • 3 šlehačky
  • ½ hrnknu cukru
  • 2 polotuěné tvarohy.

Šlehačku vyšleháme. Tvaroh vyšleháme s cukrem do pěny, vše smícháme a poté aplikujeme do koláče.

Bílky vyšleháme do pevného sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Sypké části a bílek opatrně smícháme. Nakonec přidáme mrkev, olej a pěnu ze žloutků. Vložíme do vymazané dortové formy a pečeme dozlatova cca 45 minut. PO vychladnutí prokrojíme a mažeme krémem.Ten můžeme následně použít i na vrchní část dortu a vše ve finále zasypat drcenými ořechy.

Mrkvová pyré

  • 5 mrkví
  • 5 brambor
  • Mléko
  • máslo
  • sůl

Brambory a mrkve oloupeme a uvaříme doměkka. Poté si ohřejeme ais 2 decilitry mléka a aplikujeme trochu másla a soli. Metličkami vše zpracujeme na jemné pyré. Ideální je to jako příloha k pečenému masu.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip