Vegetariáni, vegani, lacto-ovo vegetariáni, frutariáni, vitariáni, semivegetariáni, paleotici či celiatici. Alternativních druhů stravování je velká spousta a orientovat se v nich? To může být občas docela fuška. A to jsme si dokonce ani zdaleka neuvedli všechny. Například jsme vynechali pescetariány. Ty si můžeme představit jako podstatně méně přísné vegetariány, kteří do jídelníčku klidně mohou propašovat i mořské plody. Jak již jistě tušíte, přesně o těchto strávnících a jejich pescetariánské stravě dnes bude řeč.
foto / Freepik
Výzkum shrnutý v magazínu Journal of American College of Cardiology (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720361131?via%3Dihub) významně ovlivnil hádky o tom, jaký druh stravování je správný. Vychází totiž z analýzy desetiletí předchozích studií, které zahrnovaly statisíce lidí, jak vyplývá z tiskové zprávy (https://www.onlinejacc.org/content/76/12/1484). Ta odhalila a doložila, že jedna „dieta“ je zdravější než všechny ostatní. Pescetariánsko-středomořská.
Pescetariánská strava
Princip pescetariánské stravy se velmi podobá té vegetariánské. I pescetariáni se musejí, stejně jako vegetariáni a vegani, vyvarovat konzumaci masa. Zapovězeno jim je maso drůbeží, hovězí, vepřové, králičí i zvěřina. Tyto masité dobroty na jejich talíři nikdy neuvidíte.
Co naopak jejich stravování umožňuje, jsou mořské plody a rybí maso. Živočišné produkty, mezi které patří například vejce, mléčné výrobky, med nebo mléko, jsou při pescetariánské dietě také povoleny. Jde-li pak o rostlinné složky, těch mohou pescetariáni tolik, co hrdlo ráčí a omezení v tomto ohledu není žádné.
Nesmíme zapomenout také na okna, která by pescetariáni měli dodržovat. Jde o model 12:12, kdy během dvanáctihodinového okna baštíte, a během druhého dvanáctihodinového okna držíte půst. Tehdy necháváte tělo od jídla odpočívat.
Zdravý směr
Žádný extrém nikdy není dobrý ani správný. Jak už to tak v životě bývá, vše by mělo být hezky v rovnováze. To platí i pro stravování. Ať už jíme, smýšlíme či žijeme klasicky, nebo alternativně, vyhrotit bychom neměli nikdy nic. Omezení konzumace masa tak rozhodně není na škodu. O tom vědí vegani a vegetariáni své. Zároveň si však ale musejí dávat pozor na to, aby jejich tělu nechyběly důležité živiny. Ty se dají doplnit například potravinovými doplňky.
U pescetariánů toto nehrozí. Pescetariánská strava je dle některých výzkumů dokonce považována za jeden z nejzdravějších stylů stravování. Tělo dostává potřebné živiny a nedochází k podvýživě či strádání. Jde o jistou zlatou střední cestu, kdy sice maso omezujete, což skutečně prospívá vašemu zdraví, ale díky rybám a mořským plodům se jej nevzdáváte úplně. Zdravé rybí pochoutky vám navíc zajišťují zmíněné potřebné složky, které vegetariánům a veganům, jde-li o extrémy, mohou chybět.
Plus i pro životní prostředí
Dnes už není žádným tajemstvím, že chov zvířat je nejen velice nákladnou záležitostí, ale má také negativní dopady na životní prostředí. Řeč je samozřejmě nejen o uhlíkové stopě, ale také o potřebných plochách, které jsou v souvislosti se zvířaty a krmivem pro ně, potřeba.
Při pescetariánství naopak není žádný větší prostor pro zvířectvo a jeho krmení nutný. Roli hraje také to, že pescetariánů není nijak závratné množství. Pokud by ale každý z nás od nynějška začal jíst pouze ryby, negativní dopady by se do životního prostředí začaly propisovat stejně negativně. Pescetariánství ale ani zdaleka tak rozšířené není.
Zdravotní přínosy
Tato stravovací alternativa se však netýká jen životního prostředí. Pescetariánský výživový směr má pozitivní vliv také na lidské zdraví. A to v poměrně širokém zastoupení díky zelenině, ovoci, ořechům, olivovému oleji, luštěninám, atd. Za širokou paletu ozdravných schopností pak vděčíme i bílkovinám a esenciálním mastným kyselinám, které naše tělo získává právě z ryb a mořských plodů.
Pokud tedy o pescetariánství, o kterém se občas mluví také jako o středomořské dietě či jako o dietě budoucnosti, začínáte uvažovat, budete pravděpodobně mile překvapeni tím, kolik benefitů vám tato stravitelnější varianta přinese.
- snížení vysokého krevního tlaku
- snížení rizika vzniku krevních sraženin
- snížení hladiny špatného cholesterolu
- zlepšení spánku
- posílení soustředění
- prevence cukrovky
- nižší riziko srdečních onemocnění
- nižší riziko úpadku kognitivních funkcí
- osteoporóza
- snížení únavy
- zlepšení pleti
- redukce hmotnosti
- prevence proti lehkým depresím a úzkostem
- posílení vůle a schopnost disciplíny
- prevence proti buněčným změnám
- zpravidelnění stolice
- zlepšení střevního zdraví
- podpoření imunity
- lepší nálada
- více energie
- pocit lehkosti a radosti
napsala Bára Klímová
zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0735109720361131?via%3Dihub
https://www.onlinejacc.org/content/76/12/1484
https://www.idnes.cz/xman/styl/dieta-stredomorska-pescetarianstvi-prerusovany-pust-zdravi-kardiovaskularni-choroby.A200924_120727_xman-styl_fro
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.