Grapefruit, subtropická dřevina s tmavě zelenými oválnými listy, které neopadávají, a vonícími bílými květy, jež mají pět okvětních lístků a jsou velké asi pět centimetrů, byl objeven na ostrově Barbados v Karibském moři, a to v 17. století. Odtud doputoval do Ameriky a následně rovněž také i do Evropy. Grep se pak pěstoval jako okrasná rostlina, jako ovoce je populární až od 19. století. Dnes známe jeho čtyři barevné formy: bílý, žlutý, růžový a červený. Grapefruitový strom ročně rodí až 700 kusů grepu. Pěstují se v Brazílii, Izraeli, Texasu, Kalifornii, na Floridě, nebo i v Turecku či ve Španělsku.
fotografie: Freepik
Jeho plody, nám dobře známé grepy, které se bohužel obecně mezi lidmi netěší až tak velké popularitě, jako kupříkladu další citrusové plody, pomeranče nebo mandarinky, jsou však přímo zázračným elixírem pro naše zdraví. Je to dáno zejména nahořklou chutí grepů a také obtížnějším loupáním jejich kůry. V poslední době se však čím dál tím častěji dostávají přece jen na výsluní, a to zejména jako součást nejrůznějších ovocných šťáv, ve kterých je grep doplňován dalším ovocem nebo i zeleninou. Je to jedině dobře, neboť grapefruit je doslova plný tolik potřebného vitaminu C. Toto citrusové ovoce je tak prospěšné zejména v zimních měsících, kdy blahodárně působí především na podporu našeho imunitního systému. Navíc je však mimo jiné rovněž i zdrojem vitaminů skupiny B, zejména B1 – thiaminu, fosforu, draslíku, vápníku či hořčíku nebo kyseliny listové. Najdeme v něm také i vitamin K, jež napomáhá srážlivosti krve a krevnímu oběhu a podle posledních vědeckých zjištění tento vitamin přispívá i k udržení zdravých kostí, ovlivňuje metabolismus vápníku, pomáhá s normálním prouděním krve a udržuje zdravé cévy. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a též rozpouští případné vápenaté usazeniny v cévách.
Vlákninu z tohoto ovoce pak ocení především naše trávicí soustava. Navíc nám grep může pomáhat i při hubnutí, protože úspěšně zahání chuť na sladké potraviny, přičemž sám neobsahuje téměř žádné kalorie. Grep navíc bojuje proti rakovině žaludku a plic.
Také semínka z grapefruitů jsou velice zdraví prospěšná. Vyrábí se z nich olej nebo též extrakt. Léčivých účinků tohoto extraktu si v roce 1980 povšiml Dr. Jacob Harich. Tento lékař a fyzik, nositel Einsteinovy ceny, si jako nadšený zahrádkář uvědomil, že jadérka z grepů jsou velice odolná proti plísním i hnilobě. Při jejich podrobnějším průzkumu pak zjistil, že tato semínka obsahují kromě již výše uvedených zdraví prospěšných látek rovněž i tzv. bioflavonoidy, které mají antimikrobiální, antibakteriální i antivirový účinek, čehož lze využívat jak při vnějším použití, kupříkladu při kožních potížích, tak i vnitřně, a to pro posílení přirozené obranyschopnosti, neboť právě tyto bioflavonoidy zvyšují účinnost a vstřebatelnost vitaminu C.
Jen pozor, přeci jen nadměrná konzumace tohoto ovoce má svá úskalí a to negativní působení na zubní sklovinu a ovlivňuje také účinnost některých léků. Abychom se podobným problémům vyhmuli, tak ovšem spolehlivě stačí si po lécích dát s grepem alespoň 4-5 hodin pauzu.
napsal Petr Matura
zdroje:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92176.aspx
https://www.celostnimedicina.cz/grapefruity.htm
https://cs.medlicker.com/1904-grapefruit
https://www.ctidoma.cz/zdravi/2017-06-08-dvoji-sila-grapefruitu-dokaze-znicit-chripku-ale-take-hodne-uskodit-31885
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.