Celé léto se vyhřívalo na španělském slunci a my máme šanci pochutnávat si na něm celé tři měsíce. Diospiros kaki (botanický název) má stovky odrůd a druhů, a to především v zemích jeho původu v Číně a Japonsku, kde patří mezi nejoblíbenější ovoce vůbec. Hlavní rozdíly mezi různými druhy kaki jsou v jejich velikosti, tvaru, chuti a tvrdosti. V překladu jeho název znamená „pokrm bohů“.
foto / Pexels
Důvodem oblíbenosti kaki je nejen jeho sladká chuť, ale hlavně jeho vysoký obsah energie a blahodárné účinky. Nutriční studie kaki Persimon od odborníků ze španělské university v Navaře (Navarra) z roku 2003 předkládá následující fakta: Dužina kaki obsahuje velké množství vitamínu A, vlákniny, fosforu, magnesia, 80 % vody a až 20 % cukrů. Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže, pomáhá při srdečních problémech, podporuje zdravé a silné kosti. Pro vysoký obsah vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen a jako prevence proti skleróze, doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami. Díky vysokému obsahu pektinů, které regulují funkci střev, se toto ovoce často používá ve výživě malých dětí a pojídání kaki se doporučuje i maminkám v požehnaném stavu, neboť vitamin A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte.
Od poloviny 20. století pěstovali farmáři z Valencie kaki pro své vlastní využití, ale v sedmdesátých letech se začal zájem zvyšovat a od roku 1997 nastal v oblasti obchodování s kaki naprostý převrat. Do té doby se běžné konzumovalo velmi dozrálé klasické kaki, které bylo červené a měkké a nemělo příliš dlouhou trvanlivost. Farmáři ve Valencii začali používat nový způsob pěstování stejného druhu kaki (jde o starou orientální technologii – např. v Japonsku se tato technologie používá více než 200 let u saké), avšak s tužší slupkou a oranžové barvy, které je pevnější a odolnější pro přepravu. Kaki Persimon neroste nikde jinde než právě ve Valencii, přičemž Persimon je jeho obchodní název. Nejmenší plody mívají velikost kolem 60 mm a ty největší více než 90 mm. Pro jeho charakteristickou sladkost, snadné loupání a krájení se stalo lahodnou novinkou a jeho obliba roste geometrickou řadou.
foto / Pexels
Dobře zralé kaki se podobá oranžovému rajčeti, jen má pevnější a lesklou slupku
Vůně kaki je výrazně vanilková, vnitřní struktura ovoce připomíná dýni, broskev nebo žlutý meloun. Nezralé má svíravě trpkou chuť, ale když vyzraje, je to lahůdka. Využití kaki je velmi pestré, ale nejčastěji se používá na zdobení pokrmů při přípravě ovocných salátů. Ve Francii se z něj připravuje kompot i zavařenina a rozpůlené, vydlabané a alkoholem vytřené slupky se používají i jako nádobka na zmrzlinu; navrch se pak propasíruje zralá dužina. Oblíbené je kaki jako dezert, kdy se rozpůlené plody často zapékají s přírodním cukrem a skořicí.
zdroje:
http://www.wellnessnoviny.cz/clanek/kaki-persimon-bouquet/
http://www.nezoufalky.cz/cz/co-je-dobre-vedet/kaki-persimon-bouquet-je-pokrm-bohu.html
https://www.seniorclub.cz/kaki-persimon-stavnata-pochoutka-plna-zdravi-v-prodeji-prave-v-techto-dnech/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.