Ne jen čistá voda nám dopomůže naplnit správný denní pitný režim. Své tělo udržíte hydratované i díky potravinám, které jsou plné vody.
fotografie: Freepik
Vodu z potravin lze pro denní pitný režim přijmout až z 20%, zbylých 80% tvoří tekutiny
- Potraviny jako mléko, sýry, zelenina, ovoce, ale třeba i ořechy, v podstatě téměř vše, co konzumujeme, obsahuje vodu, kterou tělo využije.
- Všechny nápoje bez alkoholu nás hydratují. Káva, čaj, energy drinky, mléko, nejrůznější nealkoholické nápoje včetně sycených, džusy a ovoce obsahují 85 – 99% vody.
- V mléce najdeme přidanou hodnotu v podobě vápníku a proteinů.
- Také potraviny jako rýže, těstoviny či obiloviny napomáhají pitnému režimu. Obsahují až 65 – 90% vody.
- Oproti tomu lidé, kteří konzumující spíše suché potraviny jako maso, chléb a další pečivo, přijmou méně než 20% tekutin denního pitného režimu z pokrmů.
Kolik vody obsahují různé druhy potravin a nápojů?
Jídlo/Pití %
Voda, horký čaj, horká káva, dietní nealkoholické nápoje, sportovní nápoje,
limonády, zeleninové šťávy 90-100%
Mléko, nealkoholické nápoje, ovocné džusy a šťávy 85-90%
Většina ovoce a zeleniny 70-85%
Sýr 40-50%
Vařené obiloviny, rýže a těstoviny 65-90%
Chleby, bagety, sušenky 30-45%
Hotové snídaňové cereálie 2-5%
Ryby a mořské plody 70-80%
Hovězí maso, kuřecí, jehněčí, vepřové, krůtí, telecí 45-65%
Chipsy, preclíky, cukrovinky, slané krekry, křupky, sušené ovoce, popcorn 1-10%
Semena a ořechy 1-5%
Nápoje, kterými hydratujete organismus, by měly odpovídat životnímu stylu, každodenním aktivitám a energetickým potřebám. Pokud např. držíte dietu nebo z jiného důvodu hlídáte denní příjem kalorií, pijte méně sladké kalorické šťávy, ochucené minerálky apod. Pozor ale, nemusíte je úplně vyřazovat, stačí jen omezit jejich příjem. Dejte si nápoj ke každému jídlu. Jestli vám chybí sladké limonády nebo džusy, nařeďte si je neperlivou vodou.
Jak poznat dehydrataci?
Jakmile je tělo dehydratované, například v důsledku vysokých teplot vzduchu, absorbuje do sebe více okolního tepla a není schopné s ním bojovat, ochladit se. Tím začne stoupat teplota organismu, která neprospívá vnitřním orgánům ani srdci. Vzhledem k malému množství tekutin v organismu s nimi musí tělo začít šetřit. V důsledku toho se člověk méně potí, což vede k většímu zahřívání, protože se vytrácí chladící funkce potu. Pozor na takové stavy nejen v parných dnech, ale i při vysoké zátěži organismu.
napsala Renáta Řeháková
Zdroj: Hydratace: Tekutiny pro život (ILSI – Int. Life Sciences Institute 2004)
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.