Červen a červenec jsou měsíce jahod. I když je máme díky dovozu k dispozici téměř celý rok, mnozí se nemohou dočkat těch českých, letních, které jsou ze všech nejsladší, nejlahodnější a také nejzdravější. K čemu všemu jsou vlastně jahody dobré, kromě toho, že skvěle chutnají?
(fotografie: Pixabay)
Jahody se řadí mezi bobulové ovoce s vysokou biologickou hodnotou. Plody jahod mají barvu a tvar prostorového srdce. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, všichni je pro tyto vlastnosti milují a jsou právem titulovány jako královny počínajícího léta. Mají ovšem i jednu zásadní nevýhodu, kterou je to, že mají velmi malou trvanlivost.
Jahody se vyskytují ve dvou základních formách. Větší jsou jahody zahradní. Menší a voňavější jsou jahody lesní.
Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, zinek, bór, draslík aj.).
Jahody posilují metabolismus, mají protizánětlivý účinek, snižují teplotu, pomáhají při čištění střev, při chudokrevnosti, při dně a při kardiovaskulárních onemocněních.
Pozor na přecitlivělost!
Jahody na druhou stranu ale patří k nejvíce alergenním druhům ovoce. Alergici, citliví jedinci, ale i děti či kojící matky by si na ně měli dávat pozor a nejprve zkonzumovat jen velmi malé množství. Při alergické reakci se objeví například kopřivka či puchýřky na rtech a v ústech. Postižení jedinci by měli zkusit jíst biologicky pěstované jahody, protože tyto reakce často vyvolává kontaminace toxickými substancemi (hnojiva, postřiky). Pokud se reakce opakuje, může nesnášenlivost způsobit vysoká koncentrace tříslovin.
Na co si dávat pozor při nákupu?
Je jasné, že ne každý má k dispozici svou zahrádku, kde může jahody pěstovat, jelikož domácí budou vždy nejlepší. Ti ostatní se pak musí spolehnout na obchody. V současné době můžeme zahradní jahody sehnat v supermarketech a prodejnách ovoce a zeleniny téměř po celý rok, přestože jejich sezóna je poměrně krátká. Na pulty prodejen i na tržiště se dodávají v košíčcích nebo plastových miskách, protože jsou velmi měkké a náchylné k pomačkání. Máme-li možnost, vybíráme při nákupu čisté, pěkně vyzrálé, raději větší a voňavé plody. Pozor si musíme dát na nedozrálé, zelené nebo naopak přezrálé a nahnilé plody. Plody pocházející z tuzemských jahodových plantáží jsou chutnější a voňavější než skleníkové jahody z dovozu.
Jak jahody uskladnit?
U jahod platí asi nejvíce pravidlo "spotřebovat ihned". Na skladování jsou totiž jahody velice náročné, patří k nejcitlivějším druhům ovoce. Čistí se těsně před konzumací nebo jiným použitím slabým proudem vody. Když už není jiná možnost, uchovávají se i se stopkami rozložené na vhodném platu nebo v míse, nejlépe v jediné vrstvě, na chladnějším místě.
Využití v kuchyni
Jahody jsou nejlepší čerstvé a syrové. Mohou se ovšem také zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, dají se sušit i zamrazit, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se dají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel, asi netřeba zmiňovat českou klasiku v podobě jahodových knedlíků. A doma připravená jahodová marmeláda je výborná na pečivo, ale také do dortů, koláčů a dalších cukrářských výrobků. A co třeba jednoduché jahody se šlehačkou? Těm odolá opravdu málokdo. A v letním horku taková pravá jahodová zmrzlina či chlazený jahodový koktejl parádně osvěží. O tom, že výborně ochutí jakýkoliv ovocný salát či krásně barevné plody ozdobí jakýkoliv dezert se už asi ani netřeba zmiňovat. Prostě bez jahod není léto.
Zdroje použité v článku:
- labuznik.cz
- dama.cz
- redakce Babinet.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.