Proč má smysl chroupat ořechy po celý rok? V první řadě obsahují velmi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, především kyselinu linolovou a linolenovou, které si náš organismus neumí sám vyrobit. Obsah tuku v ořeších je sice vysoký, nelze je tedy jíst bez omezení, na druhou stranu jsou tuky tvořeny především právě nenasycenými mastnými kyselinami, které nám prospívají tím, že snižují hladinu tzv. špatného cholesterolu, který se usazuje na stěnách cév a poškozuje je.
fotografie: Pexels
Kešu ořechy
Každý ořech je jediným semenem plodu známého jako "kešu jablko", který roste na stromě zvaném ledvinovník západní. Kešu oříšky jsou tedy ve skutečnosti produktem ovocného stromu. Vykazují vysoký obsah železa, proto je jejich konzumace žádoucí při stavech únavy a špatné koncentrace. Obsažené karotenoidy působí příznivě na kůži, sliznice a oči. I když zhruba polovinu jejich složení tvoří tuky, pomáhají při hubnutí. Brání také vzniku žlučových kamenů a vědecké studie potvrdily, že jsou účinným bojovníkem proti rakovině zažívacího traktu.
Další benefity kešu ořechů
- Kešu oříšky snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- Pomáhají v boji s cholesterolem
- Brání vzniku žlučových kamenů
- Mají vysoký obsah tuku, přesto pomáhají při hubnutí
- Už 2 porce týdně mohou snížit riziko rakoviny
- Jsou skvělým zdrojem vitamínu K, který je důležitý pro kosti
- Podporují zdravou mozkovou funkci
- Snižují riziko cukrovky
- Chrání před nepříjemnými bolestmi hlavy
- Esenciální mastné kyseliny podporují zdravou pokožku
- Kešu snižuje díky hořčíku vysoký krevní tlak
- Obsahují velké množství vitamínů
- Udržují zdravé dásně a neutralizují bakterie v ústní dutině
- Chrání před makulární degenerací
Díky kyselině linolové, vitamínu E a vysokému obsahu vitamínů skupiny B a minerálním látek, především hořčíku, vápníků a fosforu, jsou ořechy ideální potravou pro ty, kteří zatěžují mozek a nervovou soustavu. Ořechy jako dobrý zdroj zinku konzumujte také tehdy, chcete-li zlepšit stav svých vlasů, pleti a nehtů.
fotografie: Pexels
Jaký zdravotní přínos pro náš organismus mají další druhy ořechů, které nejsou pro naše zeměpisné šířky běžné?
Kokosový ořech
Palmy plodící kokosové ořechy jsou označovány jako stromy, které obsahují všechno potřebné k životu. Kokosový ořech je bohatý na minerály, především na hořčík, proto se jeho konzumace doporučuje při odvápnění kostí, osteoporóze a bolestech pohybového aparátu.
Para ořechy
Tento název dostaly po spolkovém brazilském státu Pará. Říká se jim také juviové ořechy či brazilské kaštany. Para ořechy oplývají selenem, který podporuje imunitní systém, a také vitamínem B1, který má příznivý efekt na nervovou soustavu.
Piniové oříšky
Nejsou to vlastně ořechy, ale semínka borovice rostoucí v oblastech Středozemního moře. Velké vejčíté šištice této borovice ukrývají hnědá semínka, jejichž jádlo je bílé. Oříšky obsahují hodně kvalitní bílkoviny, vitamín B1 a železo. Doporučují se při poruchách nervového původu a při vyšší nervové zátěži.
Makadamové ořechy
Vyrábí se z nich olej, který se používá v potravinářském a kosmetickém průmyslu. Ořechy se doporučují při onemocnění srdce, obsahují totiž velké množství draslíku.
Pekanové ořechy
Jejich pravidelná konzumace je ideální jako prevence před vznikem žlučových kamenů a snižuje LDL cholesterol. Obsahují antioxidanty, provitamín A, vitamíny skupiny B a také železo a vápník.
napsala RŘ
zdroj:
https://gymbeam.cz/blog/kesu-orechy-orisky/zdroj:
https://foodfornet.com/cashews-good-you/
https://poradimesi.cz/inspirace/znate-exoticke-orechy/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.