Pokud patříte mezi milovníky ostré zelené pasty, můžete začít skákat radostí. Wasabi je totiž možné vypěstovat i v našich končinách, a to velmi snadno. Nemusíte být dokonce ani majiteli zahrádky. K úspěšnému pěstování wasabi bohatě stačí dostatečně velký květináč, a trocha trpělivosti. Jestli si už dlouho pohráváte s myšlenkou, že byste rádi pěstovali wasabi, neváhejte. Ukážeme vám, jak jednoduché to je, a proč se vyplatí mít wasabi vždycky po ruce. Nejen že se skvěle uplatní v kuchyni jedinců se slabostí pro pálivá jídla, ale účinky wasabi mají veliké pozitivní dopady i na naše zdraví.
fotografie: Freepik
Životadárné vlastnosti wasabi
Pojďme se podívat blíže na to, jaké přínosy má wasabi, neboli japonský křen, pro naši zdravotní stránku. Není jich vůbec málo.
- Antibakteriální účinky
Když mluvíme o infekci nebo podráždění trávicího systému způsobené potravinami nebo nápoji, které obsahují patogeny jako viry, bakterie a parazity, jde v podstatě otravu jídlem. Nejlepším způsobem prevence před takovouto otravou, je správné skladování, vaření, čištění a manipulace s potravinami. Některé bylinky a koření, jako je například sůl, však mohou snížit růst patogenů, které následně způsobují otravu jídlem. Ptáte se, jak toto všechno souvisí s wasabi? Bylo prokázáno, že extrakt z wasabi má silné antibakteriální účinky, a úspěšně bojuje s bakteriálními infekcemi. Jednoduše řečeno, wasabi zřejmě dokáže neutralizovat některé potenciálně smrtelné bakterie, které mohou způsobit zmíněnou otravu jídlem, a taktéž snižuje riziko nemocí, které s potravinami eventuelně mohou jít ruku v ruce
- Protizánětlivé vlastnosti
Wasabi může být jednou z účinných prevencí před záněty v těle. Obzvláště z chronických zánětů se pak dostáváme mnohem hůře, a je to běh na dlouhou trať. Wasabi se tak rozhodně vyplatí vyzkoušet
- Nádory a rakovina
Výzkumy dokazují, že kvalitní, skutečné a pravé wasabi je účinnou prevencí před těmito chorobami. Ostatně, nahlédneme-li do onkologické komunity, často na wasabi skutečně narazíme v souvislosti s rakovinou mnoha druhů. Pár si jich však vyjmenujme. Wasabi je účinné proti rakovině prsu, rakovině žaludku, a napomáhá v prevenci proti leukémii
Další léčivé účinky wasabi
Co ještě nám může wasabi přinést, když jej začneme pravidelně v přiměřených dávkách zařazovat do jídelníčku?
- Zlepšuje kardiovaskulární zdraví
- Snižuje špatný cholesterol
- Je prevencí před krevními sraženinami, které bývají příčinou mrtvice
- Chrání před dalšími srdečními chorobami
- Odstraňuje z těla radikály a toxiny
- Snižuje riziko osteoporózy
- Zprůchodní ucpaný nos
- Tlumí chřipku a nachlazení
- Zpomaluje toxické účinky při chemoterapii
- Potlačuje růst některých kvasinek a plísní
- Tlumí některé alergie. S lehčími alergiemi může wasabi zatočit úplně
- Zabraňuje vzniku zubního kazu
- Zlepšuje zdraví střev
kořen wasabi: foto Unsplash
Jak si wasabi vypěstovat doma
Nyní, když známe božské účinky japonského křenu, určitě stojí jeho pěstování za pokus. Není to nic složitého, a vše zvládnete v pár krocích. Wasabi není náročnou rostlinou, a přitom je výsledek zaručen, když dodržujete pár jednoduchých pravidel.
- Wasabi je mrazuvzdorná vytrvalá bylinka, která miluje stále vlhkou vodu v polostínu, a je dokonce schopná růst i ve vodě. Wasabi tak můžete pěstovat v různých přenosných nádobách, ale jakmile jej jednou necháte vyschnout, rostlina rychle uhyne
- Do mínus dvanácti stupňů vám wasabi venku vydrží, ale na zimu bylinku přestěhujte do nevytápěných a krytých prostor
- Pokud jste sázením nepolíbení, je lepší pořídit si sazeničky. Ty jednoduše zasaďte do nádoby větších rozměrů, která disponuje alespoň třiceticentimetrovou hloubkou. Wasabi totiž potřebuje svůj prostor co do šířky, i hloubky
- Stejně tak potřebuje i svou hlubokou podmisku, ve které vždy bude voda. Někteří pěstitelé radí vodu dešťovou. A to jak do podmisky, tak i na zálivku
- Sazeničku wasabi následně dáme do stejné hloubky, jako byla původně zasazena. Sadíme do humózního substrátu, a během léta a jara přihnojujeme
- Nezapomeňte vaše wasabi často a vydatně zalévat
- Úspěch při pěstování je zaručen, ale i tak se vám vyplatí trpělivost. Sice budete mít velmi rychle k dispozici listy, z kterých vzniká skvělé pesto, ale na použití dostatečně silných a velkých kořenů si musíte počkat zhruba dva roky
napsala Bára Klímová
zdroj:
http://zakrasnejsivimperk.cz/?p=13809
https://cs.healthy-food-near-me.com/wasabi-description-of-the-spice-health-benefits-and-harms/
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.