Nedávno jsme si v naší tvůrčí dílně parádně vyhráli právě s mochyněmi. Tvořili jsme nádherně barevný věnec podzimního rázu, který se bude hezky vyjímat na každých dveřích. Mochyně nám posloužily jako úžasný dekorativní prvek, který rozsvítí jakékoliv prostředí. V případě věnce však šlo o mochyni židovskou třešeň. Když se zaměříme na mochyni peruánskou, byla by velká škoda využívat ji rovněž pouze ke zdobným účelům. Mochyně peruánská je totiž velmi prospěšná lidskému zdraví.
fotografie: Unsplash
Co z mochyně zpracovat
Když mluvíme o prospěšnosti mochyně peruánské, nemáme na mysli zmíněné dekorativní oranžové lampiónky, ale bobule, které dozrávají na podzim. Tyto bobulky můžete sbírat až do konce listopadu a jsou to jediné, co se z mochyně sbírá a zpracovává. Jde o žlutooranžové kuličky, které jsou pozůstatkem šedozeleného květu. Ten se po odkvětu mění v drobounký mřížkovaný obal, který je tvarem mochyni stále podobný, ale výplň již chybí. Tyto zralé bobulky jsou to, co nás u mochyně peruánské zajímá. Vždy se však zaměřujte jen a pouze na skutečně zralé bobule, jinak by mohlo dojít k nevolnostem či zvracení. Stejně tak se vyhýbejte dalšímu druhu rostliny, kterým je zmíněná mochyně židovská třešeň. Otrava dle odborníků pravděpodobně nehrozí ani u tohoto druhé, ale přece jen byste si zbytečně zadělali na nepříjemné potíže.
Využití bobulí mochyně
Pokud si skutečně pohlídáte zralost (nezralé bobule mají odpornou chuť) a čerstvost bobulí vyloupaných z mochyně peruánské, v rozumném množství je můžete konzumovat jen tak, bez jakékoliv úpravy. V některých restauracích dokonce pár takových kuliček dostanete jako delikatesní součást oblohy třeba k pikantním pokrmům. Sladká chuť bobulí mochyně s kyselým dojezdem jde například s masem báječně dohromady. S množstvím zkonzumovaných bobulí to ale tak jako tak raději nepřehánějte. Takových 10 až 12 zralých bobulí je denně tak akorát. Dále si je můžete nasušit a přidávat do čajových směsí, připravíte z nich tinkturu nebo je můžete přidat do salátu.
Zdravotní přínosy bobulí mochyně
Zralé bobule jsou plné zdraví prospěšných látek. Najdeme v nich vitamín P, třísloviny, bioflavonoidy, vitamín C, bílkoviny, sacharidy, zdravé tuky, železo, vápník a mnoho dalších plusových bodů. Není proto vůbec divu, že mochyně peruánská nám pomůže s mnoha zdravotními neduhy a různými komplikacemi.
- bobule mochyně posilují imunitu
- čistí krev
- detoxikují organismus
- pomáhají s vylučováním škodlivých solí z těla
- napomáhají při ledvinových kamenech
- pročišťují střeva
- napomáhají správné funkci močového ústrojí
- zlepšují látkovou výměnu
- posilují kardiovaskulární systém
- přispívají ke zdraví očí
- přispívají k pravidelné stolici
- mají mírně projímavé účinky
- léčí revma
- pomáhá při dně
- snižují krevní tlak
- urychlují hojení ran
- napomáhají při cukrovce
- posilují kognitivní funkce
- bobule mochyně podporují hubnutí
- působí jako prevence před onemocněním jater a ledvin
- pomáhají při léčbě laryngitidy
- pomáhají při chřipce
- rychle dodávají energii
- pomáhají při artritidě
- mohou pomoci při lupence
- posilují kosti a podpoří jejich zdraví
- jsou podporou cév a posilují jejich zdraví
- mají pozitivní dopady na trávicí ústrojí
- podporují tvorbu kolagenu
- působí jako přírodní sedativum
- přispívají ke snížení hypertenze
napsala Bára Klímová
zdroj:
https://benefitsuses.com/fruits/10-benefits-physalis-fruit-will-make-want.html
https://www.womenfitness.net/healthBenefits_exoticFruits1.htm
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-physalis#1
https://drhealthbenefits.com/food-bevarages/fruits/health-benefits-of-physalis
https://www.wunderweib.de/physalis-wie-gesund-sind-die-leckeren-fruechte-wirklich-116457.html
https://www.edenbrothers.com/store/chinese-lantern-seeds.html
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.