Už naše prababičky milovaly levanduli. Je skvělá nejen pro svou naprosto nezaměnitelnou, okouzlující a skvělou vůni, ale i pro své léčivé účinky, které jsou známy už od pradávna. Již v antickém Římě a Řecku ji přidávali do koupele pro její zklidňující účinky. Mimo jiné vás ohromí i její lahodná chuť. Dnes ji najdeme snad v každé domácnosti nebo zahradě.
Levandule patří mezi hluchavkovité. Kdo by neznal českou hluchavku, která je velmi podobná kopřivě, ale nepálí (odtud název) a má drobná fialová kvítka.
fotografie: Pixabay
V gastronomii se pak používá jako koření. Můžete s ní kouzlit v rámci vaření a využít ji k dochucení především pečeného masa, ryb a mořských plodů, rýže, luštěnin, houbových pokrmů. Hodí se i do sladkých receptů a to pudinků, krémových dezertů, marmelád a kompotů. Skvělé je i vánoční cukroví s levadulí, doporučujeme vyzkoušet. Vhodná je i na na výrobu sirupů.
Poslouží i k provonění interiéru (olej, sušená svázaná, či sušená na misce jako pot-pourri, nebo v rámci aromaterapie).
Výsadba
Levandule je polokeř a miluje slunce. Při pěstování je na to zapotřebí myslet. Zvládne velké teplo, sucho, přímé slunce, ve stínu vám stoprocentně vůbec neporoste.
Tuto vytrvalou bylinu obvykle milujeme pro její nezaměnitelnou okouzlující vůni. V českých, pro levanduli ne úplně stoprocentních podmínkách se pak nejčastěji pěstuje levandule úzkolistá, neboli levandule lékařská.
Levanduli sázíme nejlépe ve skupinách, aby vytvářela kvetoucí koberec. Silice, které říkáme levandulový olej, se používá v lékařství, kosmetice a aromaterapii. Má také protizánětlivé, antiseptické a repelentní účinky.
Navíc má ještě jeden benefit. Jedná se totiž o medonosnou rostlinku.
napsala Zuzana Zelenková
zdroj: https://www.healthline.com/health/what-lavender-can-do-for-you
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.