Červenou řepu spousta lidí buď miluje, nebo nenávidí. Kde kdo ji má spojenou se školní jídelnou a nemůže ji ani vidět. Kritika také často padá na její aroma. Ve skutečnosti se ale jedná o zeleninu plnou vitamínů, která by na našem talíři neměla chybět, a to nejen na podzim.
fotografie: Pixabay
Řepa obsahuje mnoho vitamínu B a C, dále v ní najdeme provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cesium a rubidium.
Tato zelenina je výborná prevence rakoviny, a také slouží jako podpora při jejím překonávánní. Perfektní je především popíjení řepné šťávy. Jen pozor, nesmí vás potom vyvést z míry červená moč a exkrementy.
Řepa je také skvělá na detox. Přidejte ji do smoothie, nebo popíjejte právě zmíněnou šťávu. Neutralizuje škodlivé látky v těle, podporuje jejich následné vylučování z mozku a střev. Jde pak o látky jako olovo, hliník, cholesterol či radioaktivní látky.
Dále zlepšuje činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, zpomaluje projevy stárnutí, pomáhá při trávení a vylučování, snižuje cholesterol v krvi, pomáhá proti lupům a zároveň posiluje kosti.
Vyzkoušejte i naše recepty
Napsala Zuzana Zelenková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.