Pokud sníte 100 gramů řeřichy denně, zajistíte si tak přes deset procet dávky sedmnácti životně důležitých látek. Pěstování je velice rychlé, už po šesti dnech můžete sklízet!
fotografie: Freepik
Znali ji už ve starém Egyptě...Řeřicha zahradní (nebo setá) je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Udělejte to pro své zdraví, organismus nám bude vděčný, a to zvláště v tomto zimním období, kdy je čerstvých bylin nedostatek.
Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřete vatu, kterou navlhčíte vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Ty koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech. Dúležitá je vláha, nesmí přeschnout, to ji pak můžete rovnou vyhodit! (Řeřichu jsme si takto připravili i v naší tvůrčí dílně).
Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout.
Řeřicha má ostrou, osvěžující chuť, obsahuje až 100 mg vitaminu C ve 100 g, karoten, vitaminy B, vitamin K, draslík, vápník, železo, síru, hořčík, enzymy, hořčičný glykosid a další.
Příznivě ovlivňuje metabolismus a zažívání. Její konzumace zlepšuje krvetvorbu a krevní obraz. Používá se k léčbě nemocí ledvin a močového měchýře, působí protizánětlivě a pročišťuje dýchací cesty.
V kuchyni ji používáme výhradně čerstvou. Na chléb s máslem, do pomazánek, omelet, do salátů, i na ozdobu.Listy mají chuť podobnou ředkvičce. Tepelnou úpravou ztrácí vitamíny i chuť, proto jak již uvedeno, jí vždy konzumujme čerstvou.
Louis Armstrong měl například rád velký sendvič s řeřichou.
- Malou bagetu podélně rozpulte, potřete máslem, posypte řeřichou, poklaďte plátky pekingského zelí.
- lehce přetřete sójovou majonézou, vložte listy salátu a opět přetřete majonézou.
- Poklaďte kolečky rajčat, přimázněte majonézou,
- přitlačte plátky okurky, přetřete hořčicí a přiklopte vrchní půlkou bagety.
napsala Renáta Řeháková
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.