Štědrý večer je snad pro všechny z nás tím nejkrásnějším okamžikem v roce, kdy se sejde u slavnostně prostřeného stolu celá rodina vychutnávajíc si společné chvíle lásky a štěstí. Poradíme vám, co neopomenout, abyste si vše náležitě užili.
Luxusní ještě nutně neznamená nejdražší. Největší luxus totiž spočívá v úplně něčem jiném.
1. Myslete na hosty
Jednou z milých tradic je počítat s jedním místem u stolu navíc pro neohlášeného hosta. A když nedorazí? Získáte alespoň trochu místa na odkládání nejen nádobí (byť správně byste si měli odkládací prostor připravit předem, může jím být třeba pojízdný servírovací stolek).
2. Na ubrusu záleží
Pro slavnostní okamžik se nejlépe hodí základ v podobě ubrusu, který by měl přesahovat hranu stolu o 20 až 30 centimetrů. Zkrátka tak, aby se ani nesmekal, ani nepřekážel při konzumaci. Jedinečnost daného večera podpoří ubrus z damašku, třeba ubrus Carlo ornament s vytkávaným žakárským vzorem, který krásně láme světlo, od českého výrobce Veba. Na něj se pokládá napron (ubrus menší než stůl, zpravidla ve tvaru čtverce), případně běhoun (tvarem připomíná šálu) a látkové ubrousky pro každého. A v jaké barvě? V té, která u vás doma převažuje, slavnostní ráz naladí přírodní barvy, klasikou zůstává červená či zelená barva. Na stole by rovněž neměl chybět některý ze symbolů Vánoc, například ozdoby na stromeček. Zda budou skleněné nebo čokoládové, to už je na vás.
3. Sedm chodů jako sedm dnů v týdnu
Běžné menu se skládá ze tří chodů, tradiční štědrovečerní večeře by jich měla mít celkem sedm, přesně jako dnů v týdnu. Na stůl tak patří pecen chleba a cukroví nebo jablečný štrůdl, což jsou první dva chody. Co by mělo následovat poté? Podle odborníků na stolování a etiketu je vhodné dodržovat klasickou posloupnost, což je předkrm, polévka, hlavní jídlo, dezert a pak něco navíc, například kousky sýrů, paštiky na ochutnání, výběr záleží na hospodyňce.
Štědrovečerní chody:
Sedm chodu symbolizuje sedm dnů v týdnu:
1. Na štědrovečerní tabuli by neměl chybět chléb, který máme doma každý den v roce.
2. Sladké se třídí dle tradic krajů – jablečný závin, modlitbičky, peciválky s mákem, vánoční cukroví – každý kraj má jiný mrav a záleží na paní domu, co zvolí na štědrovečerní tabuli.
3. Předkrm – může být i houbový kuba.
4. Polévka – může být rybí, houbová, vývar.
5. Hlavní chod – dle tradice rodiny či kraje.
6. Dezert – můžeme použít sladké založené na stole či zmrzlinu.
7. Pozdní večeře – nakrájené sýry s ovocem, paštika s brusinkami, jednohubky, chlebíčky.
Druhá večeře se podává většinou později po koledách a štědrovečerní nadílce, aby se rodina opět sešla u stolu a podělila se o krásné zážitky z dárků.
4. I stolování má svá pravidla
Na přípravě pokrmů i štědrovečerního stolu se má podílet celá rodina včetně dětí. Přesto ve finále zpravidla platí, že jídlo servíruje paní domu a pán domu se stará o nápoje. Co však na rozdíl od dob minulých neplatí? Nic zlého se nestane, i když se hospodyňka zvedne od stolu, pokud tedy nebude odbíhat často. Naopak jako velký prohřešek se vnímá, když někdo dojí dříve a hned odchází, třeba ke stromečku. Přitom na Štědrý večer není nejdůležitější nazdobený stromek, ba ani dárky, ale právě skutečnost, že se rodina sejde pohromadě. Pokyn k ukončení večeře, a tedy odejití od stolu, by měla dát hostitelka či hostitel v momentu, kdy poslední hodující odloží příbor.
5. Slavnostní oblečení podtrhne atmosféru
Vhodně zvolené slavnostní oblečení si neberete jen kvůli sobě či kvůli fotkám. V první řadě jím vyjadřujete dík tomu či těm, s kterými sdílíte slavnostní stůl. Navíc takové „malé večerní“ u dam a košile s kravatou u pánů krásně naladí vánoční atmosféru. A dětem dáváme příklad, jak je pro rodinu důležitý právě tento den.
3x u ubrousku
* Látkový ubrousek by měl být vyrobený ze stejného materiálu jako hlavní ubrus. Sladěnost textilií podporuje slavnostní ráz tabule.
* Rozložte si ho na klín a v klidu hodujte (na krk si pověste raději něco na ozdobu, třeba korále).
* Po ukončení stolování tento ubrousek položte vedle talíře, i když jíte doma.
S čím to nepřehánět
* Před jednoho hosta nedávejte více než dva talíře, samozřejmě položené na sobě. Základ představuje podkladový neboli klubový talíř. Aby talíře „nevrzaly“, položte mezi ně papírový ubrousek.
* Nepřehánějte to ani s počtem sklenic, maximum jsou tři pro jednu osobu: zpravidla na nealko nápoj, pivo a víno. Vše ostatní, včetně přípitku, se podává zvlášť.
* Do třetice zmiňme příbory. Pokládejte je směrem od talíře přesně v tom pořadí, v jakém budou následovat chody, k nimž patří.
foto: savvytokyo.com
Vaše názory
Hezký článek, většinu věcí vím, ale bohužel je všechny nedodržuji, vždy na něco zapomenu:)
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.