Nechci! Nebudu to jíst! A mnohdy i horší slova padají z dětských úst, když před ně dáte talíř s rybou. Jenže právě toto maso obsahuje spoustu důležitých živin. Je bohaté na vitaminy, omega3 mastné kyseliny a bílkoviny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Jak ale přesvědčit potomky, aby šupináče neodmítali?
Hodně záleží na vás a vašich kuchařských dovednostech. Ryba je velmi delikátní surovina a můžete při její přípravě hodně pokazit. Na druhou stranu nemusíte mít ale michelinskou hvězdu, abyste vykouzlili skvělý pokrm. Stačí, když se budete držet jednoduchých rad. Kupujte kvalitní výrobky, nepřežeňte to s kořením a délkou pečení. Pokud si tyto fígle osvojíte, budete mít kdykoliv výtečný oběd či večeři za pár minut.
Za kvalitu si radši připlaťte
Jak už to tak bývá, kvalita vždy něco stojí a vybírat byste měli opravdu pečlivě. V případě nákupu hluboce zmrazených ryb nemusíte oproti těm čerstvým řešit, jak dlouho byly po výlovu na cestě. Přesto koukejte na složení. Pokud je tam vysoký podíl vody a chemické přídatné látky, ruce pryč! Přece chcete rybu a ne vodu. Zbytečně byste platili za něco, co nevyužijete.
I když to může vypadat složitě, nebojte se. K orientaci v mrazícím boxu vám pomohou také nejrůznější označení, která udávají vlastnosti výrobků. Například je-li na obale nápis „Zmrazeno na moři“, máte jistotu, že po výlovu byla ryba ihned zpracována a hluboce zmrazena. Jedině tak si maso uchová svou typickou jemnou chuť a vůni. Narazíte-li na takový produkt, máte téměř vyhráno.
Hlavně žádné kosti!
Ještě o něco lepší to je, pokud je na obale u filé nápis bez kostí. Proč? Vy jste možná zvyklí hledat a vybírat i ty nejjemnější kostičky, ale pro děti to je jeden z hlavních důvodů, proč sabotovat ryby na talíři. Nechcete-li se s nimi dohadovat, jděte na jistotu. Tou je novinka NOWACO Filé pro děti, které je vyrobené z aljašské tresky. Neobsahuje žádnou přidanou vodu, je bez chemických přísad a hlavně bez kostí! Navíc ryby, z nichž je vyrobeno, byly uloveny v průzračných severských vodách a byly ihned po vytažení z vody zpracovány. Filé si tak uchovalo všechny důležité živiny, včetně vitaminů, které jsou v současnosti opravdu potřeba.
Učte děti jíst ryby odmalička
Asi zcela zásadní rada nakonec je, pokud chcete naučit děti jíst ryby, servírujte jim je odmala. Budou na ně zvyklé a přijmou je za běžnou součást jídelníčku. Také platí pravidlo čím častěji je budete vařit, tím snáze je akceptují. Skvělých rybích receptů je přehršel, takže se nemusíte bát, že by vám brzy došla inspirace a že byste nenašli variantu, která vašim ratolestem zachutná.
Zdroj: www.nowaco.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.