Jak samotný název napovídá, jedná se o oddělování konzumace jednotlivých složek potravy. Co tedy můžeme jíst v kombinaci s čím?
Při děleném stravování se konzumují odděleně zdroje sacharidů (pšenice, žito, oves, ječmen, proso, sušená kukuřice, výrobky z obilovin, rýže, brambory, bramborový škrob, kadeřavá kapusta, cukrová kukuřice, banány, sladká jablka a hrušky, fíky, hroznové víno, datle, sušené ovoce, hustá ovocná šťáva, sirupy, pivo, med, luštěniny (kromě sóji) a zdroje bílkovin (jedná se především o libové hovězí, telecí, skopové, krůtí, kuřecí, vepřovou panenku, vejce, neuzené ryby, plody moře (losos, okoun, tuňák, makrela, sleď, pstruh, štika, platýs, garnáti, krabi, humr), tedy se v podstatě odděluje strava rostlinná od stravy živočišné.
Sacharidy a bílkoviny se pak mohou kombinovat s potravinami neutrálními, které můžeme konzumovat také samostatně (oleje panenské lisované za studena, neztužené margaríny, máslo, mléčné výrobky s obsahem tuku vyšším než 50%, zakysané mléčné výrobky (jogurt, kysaná smetana, tvaroh, mléko, kefír – v potravinových doporučeních spíše nízkotučné), dále tučnější sýry (okolo 60% - smetanový, máslový, hermelín, mozzarella, Cottage, ricotta. zelenina (lilek, květák, zelené fazolky, brokolice, čínské, červené a bílé zelí, zelený hrášek a čerstvá kukuřice, okurky, česnek, kedluben, mrkev, paprika, feferonky, ředkvičky, ředkev, červená řepa, růžičková kapusta, červené zelí, kysané zelí, celer, špenát, čerstvá rajčata, bílé, kapusta, cuketa, cibule, hlávkový salát, ledový salát), ořechy, koření, bylinky, houby, droždí, výhonky a klíčky, no a k pití bylinkové čaje.).
Strava je dělena buď v denních cyklech (celý den se jí buď bílkoviny, nebo sacharidy), nebo se separují potraviny pouze v rámci jednoho jídla (mezi jídly ovšem musí být významná pauza, cca 2-4 hodiny). Vše je doplněno vyváženým a pravidelným pitným režimem.
Výhodou děleného stravování je snížení energetického příjmu a zařazením do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Dělené stravování dále doporučuje nevynechávat z jídelníčku 3 hlavní jídla, jíst v klidu a beze spěchu, důkladně rozmělnit potravu v ústech a dodržovat pravidelné intervaly mezi jídly.
Dělenému stravování oponují vědecká tvrzení, že je konzumování jednotlivých složek odděleně zcela zbytečné. Z fyziologického hlediska se totiž dodnes významný přínos dělené stravy nepotvrdil, protože jsou v tenkém střevě přítomny enzymy štěpící sacharidy, tuky i bílkoviny bez ohledu jakým způsobem je strava do těla přijímána.
Pokud trávicí systém zpracuje různorodou potravu bez negativních projevů (bolest břicha, nadýmání apod.), k dělení stravy asi nebudete mít důvod inklinovat. Každopádně může pomoci a pomáhá právě těm, kteří trpí zažívacími obtížemi nebo jejich trávicí systém hůře snáší některé kombinace potravin. Trávící obtíže jsou vyvolávány například kombinacemi luštěnin s některými potravinami a různých druhů živočišných bílkovin s některými přílohami. Vyzkoušejte pokrmy děleného stravování, které vám pomohou zpestřit a obohatit stravovací režim.
foto: blog.healthalliance.org
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.