Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Oslavte mezinárodní den čokolády s čokoládovnou JANEK

Oslavte mezinárodní den čokolády s čokoládovnou JANEK

9.9.2020 - redakce Babinet.cz

A je to tady. Mezinárodní den čokolády klepe na dveře a v neděli 13. září je pak otevře dokořán. Konečně si tak budou moci všichni milovníci čokolády užít svůj den naplno a nehledět na přibývající kila na váze a množství spořádaných kalorií. Každá rebélie má ale svá pravidla. Když už se totiž pustíte do celodenního ochutnávání čokolád všeho druhu, měli byste si vybírat jen to nejlepší a nejkvalitnější. Nikdo z nás přeci není tak bohatý, aby si mohl dovolit utrácet za levné věci.

„V čokoládovně JANEK máme Mezinárodní den čokolády každý den. Již přes pět let s kolegy ručně vyrábíme čokolády a pralinky desítek druhů a jestli je něco práce snů, pak je to určitě ta naše,“ říká spolumajitel čokoládovny JANEK, Václav Durďák a dodává. „Neznám asi nikoho, kdo by neměl čokoládu rád. Češi jsou navíc jedni z největších konzumentů na světě, což dokazují i statistiky. Za posledních deset let v České republice vrostla roční konzumace čokolády o 20 procent a v porovnání se světem například průměrný Čech spořádá až 4x více čokolády než Afričan. Co mě ale těší nejvíc je, že si Češi zvykli platit za kvalitu a mají čím dál větší nároky. Objemy prodejů nám neustále rostou a největší zájem je o výrobky nejvyšší kvality. A právě takovými by měl každý z nás tento den oslavit.“

Mezinárodní den čokolády samozřejmě není o celodenním přejídáním se sladkostmi. Je tu od toho, abychom vzdali hold těm, kteří tuto celosvětově rozšířenou pochutinu před více než
3 000 lety v Jižní Americe vymysleli a postupně rozšířili do celého světa. Bohužel dnes se za čokoládu považuje kdeco a mnohdy se čokoládou nazývají produkty, které s ní mají pramálo společného. Například hořká čokoláda by měla mít nejméně 43 % kakaové sušiny, mléčná pak alespoň 30 %. Zákazník by si tak měl dávat pozor na to co kupuje, a pokud chce nedělní svátek oslavit opravdu zodpovědně, pak si měl vybrat jen to nejlepší.

„Je pochopitelné, že ne každý má rád hořkou čokoládu, která je však co do kvality nejlepší. Proto vyrábíme i nepřeberné množství čokoládových pralinek, bonboniér, mléčných i bílých čokolád s příchutěmi, horkou čokoládu, nebo například oblíbenou Lískovku. Vrcholem kvality jsou pak čokolády bean to bar, které od výběru zrnek až po finální zpracování děláme kompletně v Uherském Brodě,“ říká Durďak k portfoliu, které v JANKovi nabízí.

Říká se, že i cesta je cíl, a právě JANEK se vydal cestou, kdy chce vrátit Českou republiku na vrchol čokoládového světa. Málokdo asi ví, že tehdejší Československo bylo za první republiky světovou velmocí ve výrobě čokolády a byla by tak škoda si tento status zase nevzít zpátky. „Zatím k tomu máme dobře nakročeno. Neustále investujeme do rozvoje naší čokoládovny a hledáme inspiraci jak v období první republiky, tak i v zahraničí. Českých i zahraničních zákazníků nám přibývá i v době koronakrize a věřím, že Mezinárodní den čokolády se Češi rozhodnou oslavit s naší čokoládou,“ dodává Václav Durďák na závěr.

Čokolády JANEK je možné zakoupit ve firemním e-shopu, nebo u stovek prodejců uvedených na oficiálních stránkách: www.cokoladovnajanek.cz

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz