Sice tohle léto bude pro mnohé z nás kvuli pandemií jiné, mnoho z nás i tak čekají letní dovolené, grilovačky a jiná dobrodružství.
Právě ty však často bývají plné nezdravých a kalorických jídel. Jak ale zajistit, abychom nepřibrali, popřípadě sáhli po zdravější kombinaci jídel? Zaručené triky a zásady, kterými je vhodné se řídit nám prozradila certifikovaná výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA.
Jak nepřibrat na All inclusive?
V první řadě je třeba si uvědomit, že jezdíme na dovolené za oddychem, relaxem, poznáváním nových míst. V poslední době je však trendem, vybírat si hotel, či destinaci i podle nabídky pokrmů a nápojů. Hotely nabízí možnosti občerstvení skoro 24 hodin denně, a proto je pro nás velkým lákadlem vždy si něco zobnout, něčím se občerstvit, a tak si zvyšuje šanci na přibrání a přejídání se. Má to však i výhodu. Svoje jídlo si můžeme vybrat ze široké palety pokrmů. „Nakolik se k tomu postavíme zodpovědně je už na nás samotných. Určitě bychom z nabídky měli volit jídla, která u nás nejsou běžně dostupná. Například mořské ryby, široký výběr zeleniny nebo zralého ovoce. Pokud si chceme dopřát i nějakou sladkost ve formě koláčku, či zmrzliny po obědě, počítejme s tím už při nabírání hlavního jídla. Upřednostnit bychom proto měli víc zeleniny a méně sacharidových příloh. Pozor bychom si měli dát na různé slazené nápoje a volit raději čistou vodu. Pozor si musíme dávat i při míchaných nápojích, ať už nealko, tak i alko drincích, ze kterých přijímáme velké množství cukrů a prázdných kalorií. Samozřejmě i na dovolené bychom měli zapojit pohybovou aktivitu, čím budeme aktivnější, tím víc kalorií organismus spálí a tím víc jídla bez výčitek si můžeme dopřát,“ radí odbornice na vědeckou výživu a certifikovaná výživová poradkyně NUTRI FOOD PLAN Mgr. Lucie Vyskočilová, MBA. Mimo to si můžeme s sebou ať už na pláž nebo koupaliště přibalit i zdravé nutričně vyvážené tyčinky NutriFood nebo smoothie NutriFood v různých příchutích.
Zdravé potraviny jsou základ
Ve vedrech je důležité dodržovat hlavně hygienu při výrobě potravin. Jakkoli je léto obdobím dovolených, časem, kdy lidé cestují do jižních přímořských a exotických destinací, je důležité z hlediska prevence onemocnění z potravin dodržovat určité zásady.
Mezi hlavní zásady patří:
vyhýbat se (alespoň zpočátku) syrové zelenině, salátům a ovoci, které se nedá loupat - jíst jen ovoce a zeleninu v slupce a po čištění a mytí,
pít jen pitnou vodu, nepít vodu z jiných zdrojů (zjistit si před vycestováním, zda je v dané zemi pitná voda z vodovodu, pokud ne, nepoužívat ji na pití, vaření, ani na čištění zubů a používat pro tyto účely jen balenou pitnou vodu),
led do nápojů používat jen pokud máme jistotu, z jaké vody je vyrobený,
nekonzumovat pokrmy masové a vaječné nedostatečně tepelně upravené, a naopak konzumovat ty, které jsou skladované při správných teplotách,
nedoporučuje se konzumovat jídla příliš odlišná od naší stravy, protože se mohou vyskytnout trávicí těžkosti,
nedoporučuje se konzumovat jídla připravovaná na místních tržištích, vývařovnách, kde úroveň hygieny přípravy pokrmů bývá nižší.
A co takové grilovačky, čeho bychom se měli vyvarovat?
V poslední době stále slýcháme, jak je grilované jídlo škodlivé. Pokud však dodržíme určité postupy, grilovat můžeme i zdravě a bez negativních důsledků na náš zdravotní stav. „Každé grilování je zdravé, pokud se budeme držet toho, že grilovat se mají jen dobré a kvalitní suroviny, a hlavně na kvalitním grilu. Základem je právě kvalitní gril, pokud jen grilujete a neopékáte, je důležité mít na něm poklop. Gril totiž nikdy nesmí hořet,“ vysvětluje nutriční poradkyně Lucie Vyskočilová.
Na grilovaní používejte speciální tácky na gril – zabráníte tak stékání tuku do ohně a uvolňování škodlivých látek zpět do pokrmu. Tuk se při vyšších teplotách při grilování velmi rychle přepaluje a vznikají tak karcinogenní akrolein. Průběžně kontrolujte, zda se jídlo nepřipaluje a zda je dostatečně propečené ze všech stran. Grilovat bychom měli při nižší teplotě a krátce.
Základem je nepřejídat se!
V neposlední řadě mysleme na střídmost v konzumaci, aby nedocházelo k přejídání se. To se bohužel stává velmi často. Lidé si myslí, že když už grilují, musí připravit alespoň 4 druhy masa, ke každému přílohu a ještě 5 různých salátů. A, že to všechno musí sníst! Výsledkem jsou následné trávicí těžkosti.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.