Konzumace ovoce a zeleniny snižuje koncentraci cholesterolu v krvi, zlepšuje poměr sodíku a draslíku, čímž chrání srdce.
Ovoce a zelenina s vysokým obsahem vlákniny, vitaminů a dalších ochranných látek zlepšuje střevní peristaltiku, působí proti nebezpečné oxidaci a brání zácpám. Pravděpodobnost infarktu myokardu a mozkové mrtvice je u lidí, kteří denně konzumují pět a více porcí, poloviční než u těch, kteří je jedí jen málo nebo vůbec. Potřeba zvýšené konzumace ovoce a zeleniny je od července nově zapracována i v nových doporučeních American Heart Association. Právě s cílem zvýšit množství ovoce a zeleniny v našem jídelníčku vznikl projekt Zdravá Pětka, který je podporován Fórem zdravé výživy.
„Zdravý dospělý člověk by měl denně sníst aspoň pět porcí ovoce a zeleniny, tj. nejméně 400 g“, doporučuje Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc., předseda Fóra zdravé výživy a zároveň nabízí řešení: „Pět porcí ovoce a zeleniny jednoduše pokryjeme např. sklenkou 100% ovocné šťávy k snídani ve formě celozrnného chleba s rostlinnou pomazánkou a rajčetem, miskou zeleninového salátu před obědem, zeleninovou přílohou k hlavnímu chodu a jablkem k odpolední svačině.“
Nedostatek konzumace ovoce a zeleniny je překvapivě problém nejen dospělé populace. Výsledky dotazníkového průzkumu, který uskutečnilo Fórum zdravé výživy v roce 2004 s cílem zjistit, jak jsou na tom české děti s konzumací ovoce a zeleniny, ukázaly, že na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny u dětí dbá jen polovina rodičů. Téměř 85 % rodičů neví, jaké je doporučené množství ovoce a zeleniny pro dítě na den. Ovoce jí denně 82 % dětí, z toho nejčastěji čerstvé (79 %). Nejoblíbenějším ovocem u dětí jsou jahody (57 %), následují jablka (38 %), broskve, banány a hrozny (kolem 25 %) – převládají tedy sladké druhy ovoce. Zeleninu konzumuje denně zhruba 54 % dětí. Mezi oblíbené druhy zeleniny patří rajčata (50 %), dále pak papriky, okurky a mrkev (asi 40 %).
„Pozornost je nutné věnovat nejen množství, ale i výběru ovoce a zeleniny, která by však neměla být jednostranná, protože pak dochází k příjmu stejných ochranných látek, a také ke zvýšení energetické hodnoty stravy, pokud jíme více sladkého ovoce“, říká Tamara Starnovská, místopředsedkyně Fóra zdravé výživy. „I v pestré stravě můžeme obsah vitaminů a dalších ochranných látek v ovoci a zelenině značně ovlivnit jejich zpracováním. Vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou zničíme např. krájením, přípravou v předstihu, nevhodnou tepelnou úpravou, špatnou konzervací nebo skladováním“, upozorňuje Tamara Starnovská a jako zajímavost dodává, že např. v 50 g čerstvého banánu je 11 g sacharidů a 46 kcal, zatímco ve stejném množství sušeného banánu je 44 g sacharidů a 173 Kcal.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.