Výroba vizovického pečiva sahá do poloviny 19.století, kdy ho pekaři ve Vizovicích začali péct. Je tvořeno z nekynutého těsta, pouze mouky a vody. Jedná se o nejedlé figurální pečivo dekorativního charakteru. Patří k obřadním pečivům, jejichž výroba se dlouhou dobu na jednom místě dědila z generace na generaci a stalo se tak pro svůj region charakteristickým.
Aby neztratilo svou národopisnou a výpovědní hodnotu, drží se jeho výrobci původních tradičních vzorů, převzatých z minulosti. Jednotlivé zvířecí figurky mají své tradiční symbolické významy.
Tradiční tvary vizovického pečiva a jejich symbolika:
Ryba - symbol mlčenlivosti
Kohout - mužnost, štěstí do domu
Kohout a slepice - plodnost
Žába - strážce čisté vody
Koník - věrnost
Veverka - dobrá hospodyňka
Zajíc - postřeh
Ovečka - dobrota
Kachna - dobrá matka
Jelen - bystrost
Liška - Chytrost
Labuť - znak milostnosti
Děťátko - radost
Pavouk - štěstí
Čáp - zvěstoval příchod nvorozeněte
Holubička - klid a mír v rodině
Ještěrka - přinášela bhatství do domu
Páv - také přinášel bohatství
Sluníčko - dárce života
Rak - chránil matku před neštěstím
Ježek - vypíchával zlo a nemoci z chalupy
Štika - ochránce čisté vody
Strom života - manželská věrnost a trvalé štestí
Chcete letos dodržovat tradice našich předků a upéct pro členy rodiny a přátele figurky z vizovického těsta? Zde je recept podle paní M. Šímové:
- 250 g hladké mouky
- 1 dl vody
Vidličkou promíchat. Rukama zpracovat hrubě v kouli. Dát ma misku a zakrýt mokrou utěrkou. Těsto by se mělo hodinu zpracovávat a hodinu odpočívat. Vyrobené tvary se pokládájí na máslem potřený plech a potírají rozšlehaným vejcem. Péct celkem 4 hodiny. 2 hodiny při teslotě 70 stupňů a 2 hodiny při teplotě 90 stupňů. Po upečení nechte plech v troubě do vychladnutí.
Rady: Každý hotový výrobek před pečením propíchejte,a by totom neprasknul. Pakliže lepíte části k sobě, lepená místa potírejte vodou.Když budou pomátak děti, ať u tovoření používají vodou namočenou houbičku.
zdroj textu, foto: cs.wikipedia.org, skanzen Přerov nad Labem
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.