Horka, sladká , tmavá, světlá, s oříšky, s náplní i bez; takovou známe my čokoládu dnes. Jaký je ale původ teto sladkosti, která neodmyslitelně patří k našemu životu stejně tak, jako auto, telefon nebo zubní kartáček?
Afrodiziakum, lék nebo náboženský symbol?
Spletitý osud kakaovníku krůček po krůčku rozplétají autoři Sophie a Michael D.Coe v knize "Čokoláda - historie sladkého tajemství". A že to s čokoládou nebylo tak jednoduché, zjistíte hned na začátku.
Podniknete výlet do historie, do dob Olmeků a Mayů a jejich kakaových rituálu, naučíte se připravovat kakao na lacadonský posvátný způsob.
Nahlédnete do kuchyně Aztéků a také zjistíte, že roku 1545 by vám 100 kakaových bobu stačilo na pořízení jedné krůty nebo cele stovky rajských jablíček. Navštívíte dvůr krále Slunce, Ludvíka XIV.; odhalíte léčivé účinky čokolády i italské čokoládové experimenty.
Stránku po stránce procestujete s čokoládou téměř celou Evropu, abyste se nakonec dostali do 19. století, kdy se do té doby elitní čokoládový nápoj stal dostupným pro všechny a zúčastnili se jeho přeměny v první čokoládovou tabulku.
Málokoho nechává čokoláda chladným. Ať už v podobě tyčinky, kakaového prášku či nápoje je nám čokoláda věrným průvodcem a důverníkem, jehož původ se vyplatí poznat.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.