200 let koktejlu:
Ze 13. května roku 1806 pochází první písemná památka na vznik koktejlu. Definice koktejlu byla poprvé otištěna v americkém časopise THE BALANCE & COLUMBIAN REPOSITORY, charakterizuje koktejl takto: „...posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořké, lidové označení pro hořký sling, se považuje za vynikající volební nápoj, který stejně tak činí srdce rázné a nebojácné jako opíjí hlavu. Pro demokratické kandidáty je velmi užitečný: Osoba, která ho spolkne skleničku, je schopna spolknout cokoli.“ Zaznělo v odpovědi na dopis čtenáře, zjevně republikána, který si postěžoval, že mu pojem cock tail není vůbec jasný. V dnešní době už každý ví, že nejlepší koktejly jsou namíchány s rumem Havana Club!
Víte o legendách, které se o koktejlech tradují už celé generace? Zajímavý je kupříkladu příběh o dceři mexického krále Axolotla VIII., který na začátku minulého století válčil s americkou armádou. Po několika bitvách se vůdci obou znepřátelených stran dohodli na příměří a americký generál se vypravil na dvůr mexického krále. Před zahájením jednání se král zeptal všech přítomných, zda nechtějí něco k pití, a když souhlasili, přinesla velice krásná dívka ve zlatých pohárech nápoj, který měl zvláštní chuť a aroma. Neznámý nápoj Američanům velice chutnal. Generál se zeptal kdo nápoj připravil a král mu představil onu krásnou dívku, která poháry donesla. Byla to jeho dcera Coctel. Američtí vojáci později její jméno změnili na Cocktail. Rozšíření v USA dosáhlo míchání koktejlů paradoxně v období prohibice, která začala po schválení tzv. osmnáctého dodatku americkým kongresem 16. ledna 1919. Ústavní dodatek zakazoval v USA s celostátní účinností výrobu, prodej i dopravu opojných nápojů. Američané zákaz nerespektovali a pili dál, černý obchod s alkoholem vzkvétal a receptury koktejlů se množily. Za klasické bylo už v roce 1929 pokládáno přes 120 druhů míchaných nápojů, které se pijí dodnes. Jedinečnou originální chuť těch nejoblíbenějších koktejlů definuje kubánský rum Havana Club. V současném období boomu koktejlů znají všichni Mojito, Cuba Libre, Havanissimu, Daiquri nebo Piňa Coladu, tímto stručným výčtem, ale škála skvělých koktejlů z Havana Club rozhodně nekončí.
Oslavte s námi výjimečné výročí 200 let koktejlu na ojedinělé mezinárodní barmanské soutěži v rámci akce Havana Club Cocktail Show 2006!!
V rámci oslav se uskuteční první ročník mezinárodní soutěže Havana Club Cocktail Show! Ti nejlepší z českých barmanů se utkají se světovými barmanských špičkami !
Havana Club Cocktail Show 2006 je přístupná veřejnosti a konat se bude 13. července 2006 od 16:00 hodin na Václavském náměstí na Můstku. Čeká vás barmanská soutěž, kubánská muzika, bubeníci, kubánské tance, vystoupí kapela Son Caliente (Kuba)
Vstup je zdarma!!
Přinášíme rozhovor s horkým favoritem soutěže, který si pamatuje 250 receptur skvělých koktejlů.
David Neumann – první barmanské soutěže ve flair bartending se zúčastnil v roce 1999. Je několikanásobným mistrem České republiky. Za svoji kariéru vystoupil na více než 40 soutěží. Barmanské umění předvedl v Česku, na Kubě, v Holandsku, Německu, Španělsku a dalších evropských státech.
Kdy jste zjistil, že chcete být barmanem?
Po základní škole jsem se přihlásil na Střední hotelovou školu v Praze, odkud jsem chtěl jít na stewarda, protože jsem věděl, že chci cestovat a být v kontaktu s lidmi. Ve čtvrtém ročníku jsem si udělal základní barmanský kurz. Pak jsem u nás na škole viděl pár kluků, kteří házejí lahvemi. Tak jsem se to začal učit doma nad postelí. Zdálo se, že mi to celkem jde, a tak jsem si našel práci v baru, kde jsem míchal koktejly. Každý den jsem tady dělal show. Začal jsem také pracovat pro firmy zabývající se barmanským cateringem a dost často jezdil na akce mimo Prahu. Poté jsem pracoval v zahraničí a jezdil po světových soutěžích. Takže moje představa cestování a kontaktu s lidmi byla naplněna a navíc obohacena potleskem a nadšením publika.
Hodně lidí si povolání barmana idealizuje. Je v kontaktu s pěknými slečnami, všichni ho obdivují. Jak je to ve skutečnosti?
Samozřejmě, když je barman šikovný a svou práci umí, může být obdivován jak pěknými slečnami, tak i ostatními hosty na baru. Každý barman by měl být trochu exhibicionista a obdiv hostů je pro něj úspěch a cíl jeho snažení.
Soutěžní výstupy provází i choreografie. Tvoříte si ji sám?
Ano, choreografie je velice důležitá a měla by mít spojitost s hudbou. Celou sestavu včetně hudby byste měli znát nazpaměť. Abyste přesně věděli, co v jaký okamžik udělat za trik. Pokud tohle nebudete mít natrénováno, pak vás jakékoliv upadnutí lahve či šejkru rozhodí a nebudete vědět, co následuje dál. Proto musíte znát vaši show i poslepu.
A jak je to s hudbou, také si ji mixujete sám?
Ano, nejdříve si vyberu vhodné skladby podle rychlosti a melodie a pak je smíchám dohromady. Občas mi s doladěním mixu pomůže DJ. Taky je důležité vybrat si známé či melodické skladby, aby na ně publikum mohlo reagovat.
Barmanská show musí být tedy profesionální po všech stránkách.
Pokud chcete publiku ukázat kvalitní show, musíte jí mít připravenou od A do Z. Barmanskou show může v podstatě dělat každý, kdo se naučí házet s lahvemi, ale celkový efekt a dojem vystoupení se bude markantně lišit. Každý laik pozná, zda jde jen o žongléra, který se naučil vyhazovat a chytat předměty ze vzduchu, či o barmana, který umí zároveň namíchat kvalitní drink a pobavit přitom lidi.
Jaký je Váš nejoblíbenější drink?
Nejraději piju jednoduché drinky jako například Cuba libre (Havana Club& cola), whisky & cola, gin & tonic. Nebo koktejly, které obsahují maximálně tři ingredience. Rád ochutnávám zahraniční rumy a občas si dám i čistou whisky.
Jaký je názor profesionála na Mojito?
Mojito je skvělý drink a rád si ho kdykoliv dám. Podle mě je to fenomén současnosti. Na druhou stranu – lidé by měli zkusit i něco jiného, protože v současné době bych nazval pití Mojita mánií.
A co tedy kubánský rum?
Havana Club rum patří rozhodně mezi ty kvalitnější rumy, mě osobně chutná. Rozhodně každý si vybere ze široké škály jeho druhů.
Na jakých jiných zajímavých místech jste kdy koktejly míchal?
Zajímavá místa pro mě byla všechna, protože každé bylo jiné. Zajímavé bylo míchat drinky ve vile Vyvolených či v různých reklamách nebo filmech. Nejraději míchám na pláži u moře.
A teď soutěžní otázka pro Vás! Víte z jakých ingrediencí se připravuje PIŇA COLADA?
Vaše odpovědi posílejte na info@babinet.cz a tři z Vás mohou vyhrát úžasný barmanský set!
PRAVIDLA SOUTĚŽE:
1. Soutěž začíná 4.7.2006 a trvá do 17.7.2006 včetně. Každý den v tomto období bude možné odpovědět na soutěžní otázku.
2. Do závěrečného slosování soutěže budou zařazeni jen ti soutěžící, kteří správně zodpoví soutěžní otázku.
3. Již jednou odeslanou odpověď nelze zpětně opravit.
4. Soutěžit mohou pouze čtenáři serveru Babinet.cz starší 18 let. Soutěže se nesmí zúčastnit členové a spolupracovníci redakce Babinet.cz a jejich rodinní příslušníci.
5. Vyhodnocení soutěže proběhne nejpozději do 19.7.2006. Výherci budou vybráni z těch soutěžících, kteří se dostanou do slosování.
Ceny pro výherce: 3x barmanský set
6. Výherce bude kontaktován serverem Babinet.cz na základě poskytnutých kontaktních údajů ve své odpovědi a domluven způsob předání výhry.
7. V případě, že kontaktní údaje uvedené v registraci nebudou pravdivé, bude vybrán jiný výherce.
8.Výhra bude k vyzvednutí v redakci Babinet, Hybernská 20, Praha 1.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.