Křen byl v kuchyni používán již ve 12. století, možná i dříve. Pochází z východního Středozemí. Ve středověku se používal i v lidovém léčitelství, hlavně na špatně se hojící rány, zanícené klouby, při chřipce, zápalu plic i preventivně proti rozličným nemocem, např. i rakovině. Pro vysoký obsh vitamínu C byl námořníky používán proti kurdějím. Mírní prý také žlučníkové a jaterní potíže. Jeho léčivé účinky byly často srovnávány se schopnostmi kořene žen-šenu.
Tip: Ulehli jste s chřipkou či nachlazením? Trápí vás kašel, rýma? připravte si Křenový med! Nastrouhaný křen smícháme s medem v poměru 1:1, Užíváme tři lžičky denně.
Zejména je ale využíván jako ostrá příloha k tučným masům. Dávnou historii má i křenová omáčka, najemno nastrouhaný křen s jablky nebo červenou řepou jako vynikající příloha k uzeninám a zabíjačkovým pochoutkám. Chutná také k vařenému masu, drůbeži a rybám. Je nezbytný při zavařování okurek a hub, protože obsahuje konzervační prostředek. Nastrouhaný křen ochucený solí, cukrem a octem zjemníme najemno nastrouhaným jablkem.
Tip: Nastrouhaným křenem můžeme ochutit hořčici, majonézu, tvarohové i jiné pomazánky, zálivku na saláty.
Pro inspiraci pr vás máme dva křenové recepty::
Závitky z lososa
příprava: 10 minut
tepelná úprava: 2 minuty
- 4 plátky uzeného lososa
- 125 g krémového sýra
- 2 lžičky nastrouhaného křenu
- sůl
- 4 žampiony
- 2 lžíce octa
- petrželku na ozdobu
1. Plátky ryby opatrně rozprostřeme na mělký talíř. Krémový sýr rozšleháme a promícháme s křenem a špetkou soli. Rozetřeme jej na plátky lososa.
2. Plátky ryby svineme, přikryjeme a necháme v chladu odležet.
3. Žampiony ozdobně nařízneme. Vložíme je do kastrolu s osolenou vodou a octem a povaříme asi 2 minuty.Vyjmeme je a necháme okapat.
4. Na talířky upravíme rolky lososa, ozdobíme žampiony a petrželkou.
Křenová šlehačka
příprava: 5 minut
- 300 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce nastrouhaného křenu
- sůl a pepř
Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha,vmícháme křen a dochutíme.
zdroj foto: gardeningknowhow.com, pixabay.com
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.